Fer pa a casa - ingredients i procediment

Receptes de pa, bastonets, croissants, pizza...
Avatar de l’usuari
ametista
:: dinosaure
Entrades: 5481
Membre des de: dt. set. 30, 2008 3:06 pm

Fer pa a casa - ingredients i procediment

EntradaAutor: ametista » dg. jul. 10, 2011 12:25 pm

Fer pa a casa és molt més fàcil del que ens pensem, només ens fa falta farina, aigua, sal, llevat...i temps ;-)))

La base sempre serà la mateixa però obtindrem resultats molt diferents de gust i/o textura si variem el tipus de farina, la quantitat d’aigua o els temps de fermentació. També si afegim ingredients extra com ara: llet, sucre, mel, ous, fruits secs, ceba, all, herbes aromàtiques...

Segons tot això les masses fermentades es poden classificar com a:

- estàndard: farina, aigua, sal i llevat (o sigui, pa normal)

- una mica enriquides: farina, aigua, sal, llevat i fins a un màxim d’un 10% de sucre, mantega, llet... (per exemple el pa de motlle)

- més enriquides: farina, aigua, sal, llevat i entre un 10 i un 20% de sucre, mantega, llet, a vegades ous... (per exemple, els panets de llet)

- molt enriquides: farina, aigua, sal, llevat i més d’un 20% d’ous, sucre, mantega, llet... (per exemple el brioix)

si us animeu i voleu començar a fer pa a casa o ja en feu i voleu més informació aquí us faig un resumet dels conceptes més importants per fer pa bàsic i senzill i tan aviat com pugui obriré un altre post sobre tècniques més elaborades (edito: he trigat dos anys :r) però aquí està fer pa a casa - tècniques i trucs)
ametista l’ha editat per darrera vegada el dia: dv. jul. 26, 2013 3:35 pm, en total s’ha editat 16 vegades.
Imatge
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Avatar de l’usuari
ametista
:: dinosaure
Entrades: 5481
Membre des de: dt. set. 30, 2008 3:06 pm

Re: Fer pa a casa (primera part)

EntradaAutor: ametista » dg. jul. 10, 2011 12:26 pm

INGREDIENTS

La farina

Hi ha la creença que tot el pa s’ha de fer amb farina de força (amb més proporció de gluten) però no és així: és veritat que la quantitat de gluten que tingui la farina és important ja que quan aquest es desenvolupa és el que li donarà volum al pa, però el gluten en si mateix és insípid i per tant un pa fet només amb farina de força no tindrà gust de res, és millor fer servir una farina normal (panificable) que donarà un pa amb molt més gust .

La farina de força és adequada per:

- donar volum a pans amb una proporció de farines sense gluten (arròs, moresc) o amb poc gluten (sègol) per compensar aquesta mancança de gluten

- fer masses enriquides com per exemple de brioix o croissant, per compensar el fet que els greixos i el sucre debiliten el gluten. En aquest cas es pot fer només amb farina de força perquè el que donarà gust al pa no serà la farina sinó la mantega, els ous...

- fermentacions molt i molt llargues (per exemple de pans de massa mare natural) En aquest cas serien els productes bacterians de les llargues fermentacions els que donarien gust al pa.

Per saber la proporció de proteïna que té una farina heu de mirar l’anàlisi nutricional que acostumen a portar els paquets en un lateral, si té entre un 8-9% de proteïna és una farina fluixa adequada per fer coques, magdalenes, pa de pessic... Si té entre un 10 i un 11% és una farina panificable (per exemple la farina normal del Mercadona) i si té entre 12 i 14% és farina de força (per exemple la del Mercadona, que va bé i està bé de preu, hi ha altres marques com ara Harimsa, però surt més cara i porta millorants artificals...) La farina de força també es pot comprar a granel en alguns forns de pa però més d’un cop li diuen de força quan en realitat només és panificable, això s’ha de tenir en compte segons la recepta que es vulgui fer: per comprovar si és una o l’altra s’agafa un grapat de farina i s’apreta entre les mans, si manté la forma uns segons és panificable, si es desmorona completament és que és de força.

També hi ha farines d’altres cereals que es poden fer servir junt amb el blat o soles per donar gustos i propietats diferents al pa: espelta, sègol, kamut... tan en versió normal com integral :ok:


El llevat

El llevat que es fa servir per les masses fermentades està format per unes microorganismes que s’alimenten dels sucres de la farina generant gas. Aquest llevat actua a temperatura ambient i mor a altes temperatures, quan la massa va al forn (explico tot això per diferenciar entre aquest llevat i el típic Royal de reposteria, que és un impulsor artificial que a temperatura ambient no fa res i que actua amb altes temperatures, generant gas un cop la massa ja està al forn)

N’hi ha de diferents tipus:

- llevat fresc: el podeu trobar a molts supermercats. Va en paquetets de 25 gr. si no teniu una bàscula de precisió quan necessiteu quantitats més petites és tan simple com anar tallant el tros per la meitat fins aconseguir els grams necessaris, per exemple de tenir un tros de 25 gr. passeu a tenir dos trossos de 12,5 gr. si en talleu un per la meitat teniu dos trossos de 6,25 gr. i si en talleu un dels dos per la meitat teniu un trosset de 3 gr. (aproximadament) que el podeu tallar per la meitat per tenir-ne dos d’1,5 gr. o en 3 trossos d’1 gr. S’afegeix el trosset a utilitzar a la farina (que quedi arrebossadet perquè així no se us enganxi als dits i l’aixafeu bé fins que pràcticament es desfaci) i la resta es pot guardar a la nevera durant uns dies o es pot congelar (jo el congelo directament tallat en trossets i agafo segons necessito)

- llevat sec: també es troba en la majoria de supermercats. Se’n fa servir menys quantitat, la proporció seria 1/3 respecte el fresc. A mi m’agrada més perquè és més net a l’hora de fer-lo servir però també costa més de mesurar quantitats petites, com 1 gr.

- llevat natural o massa mare: no té res a veure amb tot el que he dit i es mereix capítol a part. Es pot fer servir sola (normalment un 40% sobre el pes de la farina) o en combinació amb llevat en diferents proporcions.

La quantitat adequada és com a màxim el 2% de llevat fresc sobre el pes de la farina, o sigui, per una massa feta amb un quilo de farina, es necessitarien 20 gr. de llevat fresc. Més quantitat no és recomanable perquè sí que la massa fermentarà molt ràpid però el pa tindrà més gust de llevat que de farina i també pot sobrefermentar, inflar-se molt i un cop al forn desinflar-se, etc. Menys quantitat sí que és recomanable, simplement la fermentació trigarà més temps i això serà positiu perquè es desenvoluparan més sabors (un exemple d’això és el pa sense amassat que porta un 0,6% de llevat)

exemple:

per 500 gr. farina:

2% llevat: 10 gr. de fresc o 3,3 gr. de sec
1% llevat: 5 gr. de fresc o 1,6 gr. de sec
0,6% llevat: 3 gr. de fresc o 1 gr. de sec


L'aigua

Es fa servir aigua normal i corrent, depenent de la quantitat que es faci servir variarà la textura del pa, les proporcions són d’aigua sobre el pes de la farina:

menys del 60%: massa dura, quedarà un pa dens i amb la molla apretada

60%: massa estàndard (per exemple: 500 gr. de farina 300 ml d’aigua)

70%: massa hidratada (per exemple: 500 gr. de farina 350 ml d’aigua) la molla tindrà molts forats grans -com per exemple les xapates- però serà més difícil de manipular i donar forma (és més enganxifosa)

més del 70%: massa molt hidratada, serà una papilla total impossible de donar forma però amb una molla espectacular com a resultat

En comptes d’aigua es poden fer servir altres líquids: llet, sèrum de llet, cervesa, infusions, brou que ha sobrat d’algun àpat...


La sal

normal i corrent també, la quantitat màxima adequada és el 2% però això ja va al gust del consumidor

per 500 gr. farina:

2% sal: 10 gr.
1,8% sal: 9 gr.
1,5% sal: 7,5 gr.
ametista l’ha editat per darrera vegada el dia: dv. set. 06, 2013 12:33 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Imatge
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Avatar de l’usuari
ametista
:: dinosaure
Entrades: 5481
Membre des de: dt. set. 30, 2008 3:06 pm

Re: Fer pa a casa (primera part)

EntradaAutor: ametista » dg. jul. 10, 2011 12:26 pm

PROCEDIMENT

amassat: es tracta d’unir els ingredients i formar una massa homogènia i llisa. És important per aconseguir que s'ordenin les cadenes de gluten que acabaran formant una xarxa on quedarà retingut el gas de la fermentació (i per això la massa guanya volum) Es pot fer a mà (uns 10 minuts) o a màquina (panificadora, thermomix, amassadores o robots de cuina, etc.)





una altra manera d'amassar és fer servir reposos ja que quan la massa reposa en realitat també treballa i s'aconsegueix el mateix resultat o millor amb molta menys feina. Un exemple d'amassat amb reposos (a mà) és el que ens ensenya en aquest vídeo el GRAN MESTRE Xavier Barriga (també es podria aplicar a un amassat a màquina, anant-la parant i engegant quan es consideri necessari)




fermentació primària:Serveix per desenvolupar el gluten i el sabor del pa. Es col·loca la massa en un bol untat amb oli i es tapa amb film transparent. Es deixa fermentar fins que la massa dobli el seu volum (amb un 2% de llevat i una temperatura de 20-22ºC pot trigar una hora o hora i mitja, amb menys llevat i/o menys temperatura trigarà més...i es desenvoluparan més sabors)

1aferm.JPG


donar forma al pa: es tracta de donar-li la forma final al pa (de barra, un pa rodó...) amb la tensió suficient a la superfície de la massa perquè aquesta retingui el gas al seu interior durant la segona fermentació



fermentació secundària: Serveix per donar volum al pa. Es col·loca la massa a la safata del forn damunt d’un paper vegetal i tapada amb un drap (en el cas de barres, panets...) o en un cistell enfarinat o entre draps ben enfarinats dins d’un bol (en el cas d'un pa rodó, per ajudar a que mantingui la forma) Es deixa fermentar de nou fins que pràcticament dobli el seu volum (no del tot, ha d’acabar de créixer al forn) En les mateixes condicions d’abans pot trigar aproximadament una hora.

Pan en el banneton 1.JPG


cocció: s’escalfa el forn a 250ºC, si la massa fermentava en un bol es passa a la safata de forn damunt de paper vegetal, se li fan un o més talls a la superfície si és necessari (a mi amb el que em va millor és amb el ganivet del pa) i es col•loca al forn. Es manté a 250ºC durant els primers 10-15 minuts i després es baixa a 200ºC durant 35-40 minuts. Sabem que el pa ja està cuit quan picant a la base sona a buit o quan l’interior del pa arriba a 95ºC.
Molt important deixar-lo refredar damunt d'una reixeta!

pa sense amassat-1.jpg
pa sense amassat-1.jpg (66.68 KiB) Visualitzat 27152 cops


Un truc perquè la crosta quedi més cruixent és crear vapor d’aigua a l’interior del forn, sobretot al principi de la cocció. Es pot fer col·locant un bol amb aigua dins del forn, afegint aigua a una safata a la vegada que entra el pa o pulveritzant aigua de tant en tant durant els primers minuts. Un altre truc és deixar el pa dins del forn uns 10 minuts quan s’acaba la cocció (amb el forn apagat) així amb l’escalfor residual el pa perd l’excés d’humitat que pugui tenir i la crosta no s’estova.
ametista l’ha editat per darrera vegada el dia: dv. jul. 19, 2013 6:47 pm, en total s’ha editat 6 vegades.
Imatge
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Avatar de l’usuari
ametista
:: dinosaure
Entrades: 5481
Membre des de: dt. set. 30, 2008 3:06 pm

Re: Fer pa a casa (primera part)

EntradaAutor: ametista » dg. jul. 10, 2011 12:27 pm

Imatge
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Avatar de l’usuari
magrana
:: pantera
:: pantera
Entrades: 826
Membre des de: dv. maig 11, 2007 2:17 pm
Contacta:

Re: Fer pa a casa (primera part)

EntradaAutor: magrana » dg. jul. 10, 2011 1:59 pm

Ametista,

moltes gràcies per tota l'explicació i per les receptes!!

Jo també faig pa a casa, de tant en tant. I és un gran plaer...

M'ha agradat molt el pa sense amasar, algun dia el provaré.

Gràcies!
Imatge
Avatar de l’usuari
aral
:: peixet
:: peixet
Entrades: 262
Membre des de: dg. març 06, 2011 7:20 am
Ubicació: VIC

Re: Fer pa a casa (primera part)

EntradaAutor: aral » dg. jul. 10, 2011 10:23 pm

Moltes gràcies, m'agraden molt les teves receptes, i quan en faig alguna em queden força bé.
ImatgeImatgeImatgeImatge
ImatgeImatgeImatgeImatgeImatge

Imatge
Imatge
Avatar de l’usuari
fox
:: conillet
:: conillet
Entrades: 373
Membre des de: dc. set. 17, 2008 2:02 pm

Re: Fer pa a casa (primera part)

EntradaAutor: fox » dl. jul. 11, 2011 2:57 pm

Interessant, gracies :love:
Imatge

||*|| A la primera amb omifin!!!
Avatar de l’usuari
xiulet
:: rateta
:: rateta
Entrades: 176
Membre des de: dj. gen. 15, 2009 3:22 pm

Re: Fer pa a casa (primera part)

EntradaAutor: xiulet » dv. ago. 19, 2011 11:38 am

gràcies per compartir els vostres coneixements!
tinc unes ganes bojes de fer pa!
sóc panarra,
he tornat d'un viatge a Irlanda i he provat uns pans boníssims fets a les cases d'alguns Beds and breakfast. a més aquests tipus de pa ens anaven molt bé a mi i al meu petit perquè eren integrals!!! i els que trobo per aquí no són tant bons ni funcionen tant!!!
si m'envien les receptes que vaig demanar ja les penjaré!
Avatar de l’usuari
Cabana
:: tortuga
:: tortuga
Entrades: 349
Membre des de: dg. gen. 08, 2012 9:42 am
Ubicació: Al país de la Tramuntana

Re: Fer pa a casa (primera part)

EntradaAutor: Cabana » dg. oct. 21, 2012 11:43 pm

Bones! M'ha engrescat molt aquest post i quest vespre he fet pa integral d'espelta, un pa grosset i dos panets amb nous, fent servir la recepta senzilla. Se m'han plantejat diversos dubtes :

1.- Si li vull afegir ingredients al pa (com mel, nous, pipes o el que sigui), ho he de fer quan amasso els ingredients al principi de tot o abans d'enfornar-ho? Jo avui ho he fet abans de donar-li forma al pa, quan ja havia deixat que fermentés 1 hora i mitja...
2.- Pel pa integral també serveix aquesta recepta senzilla? Ho dic perquè un cop al forn el pa desseguida s'ha fet i no m'ha calgut deixar-lo 35 minuts (s'hagués carbonitzat segur!).
3.- Per fer els talls al pa què fas servir? Perquè ho he intentat fer amb un ganivet esmolat però no m'han sortit massa esplèndids, i m'ha donat la sensació que ha de ser algo més afilat (com un bisturí---> es conya, eh?)
4.- com ho fas per donar forma al pa i fer que tingui tensió a la part de dalt (perquè creixi cap amunt?). Ho he fet com he pogut, però dins del forn no ha crescut gens...

Segur que tinc més dubtes, però ara no hi caic! Tinc moltes ganes de fer pa, però integral i de diversos cereals, algun consell?
Merci pel post i tota la informació que hi he trobat! Es genial!
sagmai
:: gosset
:: gosset
Entrades: 405
Membre des de: dv. juny 08, 2012 11:59 am

Re: Fer pa a casa (primera part)

EntradaAutor: sagmai » dt. nov. 27, 2012 5:08 pm

Cabana ha escrit:Bones! M'ha engrescat molt aquest post i quest vespre he fet pa integral d'espelta, un pa grosset i dos panets amb nous, fent servir la recepta senzilla. Se m'han plantejat diversos dubtes :

1.- Si li vull afegir ingredients al pa (com mel, nous, pipes o el que sigui), ho he de fer quan amasso els ingredients al principi de tot o abans d'enfornar-ho? Jo avui ho he fet abans de donar-li forma al pa, quan ja havia deixat que fermentés 1 hora i mitja...
2.- Pel pa integral també serveix aquesta recepta senzilla? Ho dic perquè un cop al forn el pa desseguida s'ha fet i no m'ha calgut deixar-lo 35 minuts (s'hagués carbonitzat segur!).
3.- Per fer els talls al pa què fas servir? Perquè ho he intentat fer amb un ganivet esmolat però no m'han sortit massa esplèndids, i m'ha donat la sensació que ha de ser algo més afilat (com un bisturí---> es conya,

Merci pel post i tota la informació que hi he trobat! Es genial!


Hola Cabana, aqui et poso alguna resposta. Acabo de fer un tallerdepa i estic molt animada.
1. Si vols afegir-hi llavors les has d'haver deixat en remull la nit abans i posar-les al principi, amb la farina. Si el que vols afegir no són llavros (nous, trossets de fruita, olives) ho poses al final del primer pastat.
2. La farina integral es comporta diferent de la blanca, absorbeix més l'aigua, es cou diferent, etc.... Recomanen fer proves perque els forns que tenim a casa actuen cadascun de forma diferent. Per cert, recomanen comprar-se un termòmetre de forn dels que va 'a dins'. Jo no el tinc encara.
3. Per fer talls, un ganivet ben esmolat, una gillette o un cúter. Ja veus queno anaves gaire desencaminada.
Avatar de l’usuari
Cabana
:: tortuga
:: tortuga
Entrades: 349
Membre des de: dg. gen. 08, 2012 9:42 am
Ubicació: Al país de la Tramuntana

Re: Fer pa a casa (primera part)

EntradaAutor: Cabana » dv. nov. 30, 2012 4:31 pm

Ep Sagmai, moltes gràcies per contestar! Provaré a afegir un xic més d'aigua al pa integral perrquè es cert que sinó queda molt dens i compacte! Faré cas dels teus consells, gràcies!
Avatar de l’usuari
ametista
:: dinosaure
Entrades: 5481
Membre des de: dt. set. 30, 2008 3:06 pm

Re: Fer pa a casa (primera part)

EntradaAutor: ametista » dl. abr. 29, 2013 12:41 pm

hola Cabana i sagmai! dos noves panarres? >.-<: >.-<:

Cabana la sagmai ja t'ha respost molt bé :ok:

i sí que hi ha gent que fa servir bisturís per fer els talls del pa, eh? jo vaig provar de tot i el que al final m'ha anat més bé és el ganivet del pa o-o:) sí, el de serra...

per donar forma i que el pa creixi cap amunt se li ha de donar tensió superficial a la massa...a veure si busco uns vídeos on es vegi bé com es fa i te'ls poso!
Imatge
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Avatar de l’usuari
Cabana
:: tortuga
:: tortuga
Entrades: 349
Membre des de: dg. gen. 08, 2012 9:42 am
Ubicació: Al país de la Tramuntana

Re: Fer pa a casa (primera part)

EntradaAutor: Cabana » dl. abr. 29, 2013 8:03 pm

ametista ha escrit:hola Cabana i sagmai! dos noves panarres? >.-<: >.-<:

Cabana la sagmai ja t'ha respost molt bé :ok:

i sí que hi ha gent que fa servir bisturís per fer els talls del pa, eh? jo vaig provar de tot i el que al final m'ha anat més bé és el ganivet del pa o-o:) sí, el de serra...

per donar forma i que el pa creixi cap amunt se li ha de donar tensió superficial a la massa...a veure si busco uns vídeos on es vegi bé com es fa i te'ls poso!


Ei merci, xules! He anat fent i ja me'n surto amb això de la tensió superficial! Es qüestió d'anar fent proves i acaba sortint! I si, el tema ganivets per fer els talls, al final em vaig comprar un afilador i en vaig deixar un afilat com una katana, i ja ho tinc solucionat! Gràcies pels consells!! :ok:
Avatar de l’usuari
petitanuria
:: formigueta
:: formigueta
Entrades: 70
Membre des de: dt. gen. 15, 2013 3:23 pm
Ubicació: Barcelona

Re: Fer pa a casa - ingredients i procediment

EntradaAutor: petitanuria » dt. jul. 02, 2013 10:51 am

Hola a tots!

jo també sóc aficionada a fer pa a casa, m'encanta.

jo no tinc panificadora, el faig amassant a ma, a vegades amb llevat de paris i a vegades amb massa mare que també m'he fet jo.

no ho faig massa sovint però quan ho faig em relaxa d'una manera i em deixa molt bones sensacions...i el pa surt boníssim.

ametista m'encanten els enllaços que has posat. Moltes gràcies. Jo no he fet cap curs...ho he après tot d'enllaços d'internet.
PANXUPACTE CERCADORES TARDOR:petitanuria :-()) ,Magar :-()) , Kith20 :-()), sergem, irem, perla24 :-()) ,
laurita6 :-()) , Laia80 :-()) , Bellamar, peixicu :-()) , stela :-()) , petita83, copina :-()) , xity :-()), melicanyella :-()), marga_2, jpg1980 :-()) , lula1 :-()) , ximhy :-()), dolceta85, mym, lalama :-()) , pruneta30


Imatge
Avatar de l’usuari
ametista
:: dinosaure
Entrades: 5481
Membre des de: dt. set. 30, 2008 3:06 pm

Re: Fer pa a casa - ingredients i procediment

EntradaAutor: ametista » dc. jul. 03, 2013 4:24 pm

hola petitanuria!

que bé, una altra aficionada panarra! >.-<:

i que bé que facis servir massa mare així em podràs ajudar quan obri el post que tinc en construcció sobre el llevat natural ;-))) jo n'he fet servir a temporades, ara estic en fase "ara no"....però ja hi tornaré :content:
Imatge
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
mordor
:: granota
:: granota
Entrades: 237
Membre des de: ds. nov. 13, 2010 5:09 pm

Re: Fer pa a casa - ingredients i procediment

EntradaAutor: mordor » dc. jul. 03, 2013 8:17 pm

Hola! He fet pa un parell de vegades amb la recepta de la thermomix per la massa i cuit al forn dins una olla de pyrex, però no m'acaba de convèncer el resultat. La crosta queda molt bé, torradeta i cruixent però la molla és molt densa i s'esmicola molt fàcilment. Algun consell per millorar? Pot ser falta de llevat? De temps de fermentació? Gràcies
Avatar de l’usuari
petitanuria
:: formigueta
:: formigueta
Entrades: 70
Membre des de: dt. gen. 15, 2013 3:23 pm
Ubicació: Barcelona

Re: Fer pa a casa - ingredients i procediment

EntradaAutor: petitanuria » dc. jul. 03, 2013 9:29 pm

ametista ha escrit:hola petitanuria!

que bé, una altra aficionada panarra! >.-<:

i que bé que facis servir massa mare així em podràs ajudar quan obri el post que tinc en construcció sobre el llevat natural ;-))) jo n'he fet servir a temporades, ara estic en fase "ara no"....però ja hi tornaré :content:



Q bé ametista! un post de llevat natural... encantada si puc ajudar en alguna cosa. jo aquest estiu volia provar de fer-me una altra massa mare. La que tinc és feta només amb farina integral i aigua. Funciona bé, sobretot a mesura que la vaig fent servir més...però volia provar de fer-ne una amb iogurt, i poma o panses per donar-li més empenta...tenir més informació sempre va bé!
PANXUPACTE CERCADORES TARDOR:petitanuria :-()) ,Magar :-()) , Kith20 :-()), sergem, irem, perla24 :-()) ,
laurita6 :-()) , Laia80 :-()) , Bellamar, peixicu :-()) , stela :-()) , petita83, copina :-()) , xity :-()), melicanyella :-()), marga_2, jpg1980 :-()) , lula1 :-()) , ximhy :-()), dolceta85, mym, lalama :-()) , pruneta30


Imatge
Avatar de l’usuari
petitanuria
:: formigueta
:: formigueta
Entrades: 70
Membre des de: dt. gen. 15, 2013 3:23 pm
Ubicació: Barcelona

Re: Fer pa a casa - ingredients i procediment

EntradaAutor: petitanuria » dc. jul. 03, 2013 9:34 pm

mordor ha escrit:Hola! He fet pa un parell de vegades amb la recepta de la thermomix per la massa i cuit al forn dins una olla de pyrex, però no m'acaba de convèncer el resultat. La crosta queda molt bé, torradeta i cruixent però la molla és molt densa i s'esmicola molt fàcilment. Algun consell per millorar? Pot ser falta de llevat? De temps de fermentació? Gràcies


per lo de la molla densa a mi em funciona allargar els temps de fermentació, és important pq és quan es formen les bombolles del pa que el fan més esponjat o menys.Jo normalment amasso a la tarda vespre, el deixo fermentar a la nevera i el coc al mati. Lo de l'esmicolament...no ho sé...
PANXUPACTE CERCADORES TARDOR:petitanuria :-()) ,Magar :-()) , Kith20 :-()), sergem, irem, perla24 :-()) ,
laurita6 :-()) , Laia80 :-()) , Bellamar, peixicu :-()) , stela :-()) , petita83, copina :-()) , xity :-()), melicanyella :-()), marga_2, jpg1980 :-()) , lula1 :-()) , ximhy :-()), dolceta85, mym, lalama :-()) , pruneta30


Imatge
Avatar de l’usuari
nacristai
:: girafa
:: girafa
Entrades: 2116
Membre des de: dl. des. 21, 2009 6:31 pm

Re: Fer pa a casa - ingredients i procediment

EntradaAutor: nacristai » dc. jul. 03, 2013 9:42 pm

Jo tambe faig pa sovint! Aquest que es fa en pyrex m'ha tret de mes d'un apuro... Nosaltres el fem també d'anís, sucre i oli a la 1a fermentada, queda boníssim i per berenar ens en llepem els dits!
Imatge
Imatge

Estem fent la manteta dels 100 desitjos, ens hi vols ajudar???

http://www.elfildenjan.blogspot.com

Fotopacte de panxulina: martabv, Naiff, tonamar, campanilla, maneta, xuxe, aRaSal, Mof, soleilua, nacristai, Hawi, Laida, Ninetaa, solet2, Peke25, Ada82, Ania, nuit

mordor
:: granota
:: granota
Entrades: 237
Membre des de: ds. nov. 13, 2010 5:09 pm

Re: Fer pa a casa - ingredients i procediment

EntradaAutor: mordor » dc. jul. 03, 2013 9:47 pm

petitanuria ha escrit:
mordor ha escrit:Hola! He fet pa un parell de vegades amb la recepta de la thermomix per la massa i cuit al forn dins una olla de pyrex, però no m'acaba de convèncer el resultat. La crosta queda molt bé, torradeta i cruixent però la molla és molt densa i s'esmicola molt fàcilment. Algun consell per millorar? Pot ser falta de llevat? De temps de fermentació? Gràcies


per lo de la molla densa a mi em funciona allargar els temps de fermentació, és important pq és quan es formen les bombolles del pa que el fan més esponjat o menys.Jo normalment amasso a la tarda vespre, el deixo fermentar a la nevera i el coc al mati. Lo de l'esmicolament...no ho sé...


Gràcies! Provaré de fer-ho així

Torna a “Pa i brioixeria”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 1 visitant

Membre de l'AMIC Control OJD Nielsen Hosting i Dominis.cat a CAT1.NET

Actualitat ::