Abans de començar...

Avatar de l’usuari
ametista
:: dinosaure
Entrades: 5480
Membre des de: dt. set. 30, 2008 3:06 pm

Abans de començar...

EntradaAutor: ametista » dt. jul. 14, 2015 8:16 pm

Un cop tenim clar quines són les parts de la càmera i els accessoris que podem necessitar el següent que hem de tenir clar són les funcions de la càmera. A l'hora de disparar amb una reflex podem escollir entre programes automàtics o semi-automàtics o disparar en manual, on nosaltres escollim tots els criteris que després definiran com serà la nostra foto.

Els principals modes de dispar que tenen totes les càmeres són:

- mode Automàtic: la càmera decideix per nosaltres. Útil en fotografia social o en moments en què no tinguem temps per triar.

- modes d'escena: són diferents modes de dispar pre-programats, normalment: retrat, paisatge, macro, esports, fotografia nocturna... Aquests modes de dispar fan servir diferents paràmetres predeterminats adequats per cada situació, sempre seran millors que disparar en automàtic.

- mode programat (P): la càmera decideix l'obertura del diafragma i la velocitat d'obturació. Nosaltres triem l'exposició, la ISO, el balanç de blancs... i les nostres decisions influiran en quins valors triarà la càmera per disparar. També serveix en situacions en què no tenim temps per pensar massa però sent molt més partícips del resultat final.

- mode de prioritat a l'obertura (Aperture Priority: A o Av, segons la marca de la càmera) nosaltres triem l'obertura del diafragma i la càmera tria la velocitat d'obturació adequada per una exposició correcta. Interessant quan volem una profunditat de camp concreta.

- mode de prioritat a la velocitat (Shutter Priority: S o Tv) nosaltres triem la velocitat d'obturació i la càmera tria l'obertura del diafragma adequada. Útil per quan volem captar el moviment de la imatge (triarem una velocitat baixa) o congelar-lo (triarem una velocitat alta)

- mode Manual: nosaltres ho escollim tot. És la manera de treure-li el màxim partit a la càmera! :ok:


i què és el que hem d'escollir i tot això del diafragma, la velocitat.....? doncs hem d'escollir:

- el centre d'interès i l'enquadrament

- l'enfoc

- la mesura de la llum

- el balanç de blancs (WB)

- la sensibilitat (ISO)

- l'obertura del diafragma (f)

- la velocitat d'obturació

- l'exposició


i després de disparar, és útil comprovar:

- l'histograma


clicant a cada enllaç trobareu l'explicació de què és cada concepte i uns quants exercicis per practicar (EN CONSTRUCCIÓ!! :content: )
ametista l’ha editat per darrera vegada el dia: dl. ago. 31, 2015 7:51 pm, en total s’ha editat 2 vegades.
Imatge
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Avatar de l’usuari
ametista
:: dinosaure
Entrades: 5480
Membre des de: dt. set. 30, 2008 3:06 pm

Re: Abans de començar...

EntradaAutor: ametista » dg. ago. 09, 2015 12:00 am

una altra decisió que hem de prendre abans de disparar és amb quin format d'arxiu volem treballar:

.JPEG són els més universals i els que normalment es fan servir per defecte a totes les càmeres. Comprimeixen les dades per poder guardar més fotos a la targeta però degut a aquesta compressió hi ha certa pèrdua d'informació i per tant de qualitat. Com que es pot triar el grau de compressió, a nivells baixos és difícil notar la pèrdua a simple vista. Si la intenció és guardar, enviar per e-mail o penjar a internet les fotos directament ja està bé disparar en .JPEG però si la intenció és modificar-les (editar-les) no és convenient guardar-les en .JPEG perquè cada vegada que s'editen i es guarden perden qualitat. La opció ideal és disparar en .TIFF o .RAW i un cop editades llavors sí guardar en .JPEG

.TIFF és un format universal d'alta qualitat sense compressió. Com que no hi ha compressió, les imatges ocupen molt d'espai i triguen molt a gravar-se però l'avantatge és que no perden qualitat en editar-les i es poden obrir amb pràcticament tots els programes d'edició de fotos.

.RAW són arxius sense processar, contenen més dades que la resta de formats però ocupen menys espai que els .TIFF. L'inconvenient és que cada marca té el seu propi tipus de format RAW i es necessita un software específic per obrir les imatges i manipular-les. Aquest procés posterior d'edició és obligat amb els arxius RAW (s'anomena revelat digital ja que l'arxiu en sí funciona com un negatiu que s'ha de manipular per fer-lo visible) Moltes càmeres tenen l'opció de disparar simultàniament en .RAW i .JPEG, això pot ser útil en certes situacions però també implica ocupar més espai i que la càmera trigui més a gravar les fotos.

arxius RAW segons la marca de la càmera:

quadre raw.jpg
quadre raw.jpg (29.32 KiB) Visualitzat 9308 cops
Imatge
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?

Torna a “Conceptes bàsics”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 1 visitant

Membre de l'AMIC Control OJD Nielsen Hosting i Dominis.cat a CAT1.NET

Actualitat ::