::: Entrevista a Dàmaris Gelabert, de TotSona

Tota l'actualitat a Socpetit i tots els vostres comentaris.
Avatar de l’usuari
Gisela010
:: dinosaure
Entrades: 8014
Membre des de: dc. oct. 13, 2010 9:51 am

::: Entrevista a Dàmaris Gelabert, de TotSona

dc. nov. 14, 2012 11:36 am

TotSona és una empresa dedicada al món de la música. Ofereixen propostes pensades per a educadors, mestres, pares, mares i nens. El seu objectiu és compartir, amb tothom qui vulgui, els beneficis més importants de la música, que ofereix la possibilitat d’apropar-nos i comunicar-nos amb els nens d’una manera memorable i única.
Parlem amb la responsable d'aquest projecte, la Dàmaris Gelabert, amb estudis musicals centrats en la veu, l'educació musical i la musicoteràpia.
Ella es dedica a cantar, a composar cançons, a fer activitats, i porta tots els aspectes de supervisió pedagògica de l'empresa TotSona.

1) Com et vas iniciar al món de la música? Ho portaves dins?

Des de que vaig néixer, o fins i tot abans, la música ja m’acompanyava. De fet, el primer que sents quan ets un nadó ja són sons, notes, música.
A casa meva, en concret, els meus pares eren d’aquells que cantaven molt, que tenien una estima especial per la música, és per això que crec que des dels meus primers dies de vida ja portava aquest sentiment molt arrelat dins meu.
Després vaig anar creixent, durant una època vaig cantar en un duet amb el meu germà, i posteriorment vaig començar els meus estudis orientats a la música.

Però, a banda de la música, l’altra passió que tenia eren els nens. És per això que vaig decidir escollir la branca de pedagogia a la carrera, i dins de pedagogia em vaig especialitzar en terapèutica, que era el que més m’agradava. I aquí va ser on la musicoteràpia entrà a la meva vida; era el que unia les dues carreres que jo estava fent; la música i la pedagogia terapèutica.

2) Com pots descriure la teva experiència al llarg d’aquests anys que portes fent la teva professió actual?

La trajectòria que porto jo la definiria com a molt maca però amb molt d’esforç, tot i que m’ha compensat en molts aspectes.
Sempre he fet allò que he sentit que tenia ganes de fer i, tot i que a vegades les coses han estat complicades, sempre me n’he sortit. Fins i tot he arribat més enllà del que jo m’imaginava!
Al principi jo només em vaig plantejar fer un disc amb cançons que servissin per aprendre música. Aquest era el projecte que jo volia fer, i el tenia molt clar, perquè feia classes a nens petits i me n’adonava de la importància que tenia la música per fer entendre els conceptes bàsics (aguts i greus, fort i fluix, compassos) als infants.
I amb aquesta idea al cap, vaig decidir que el disc seria el meu treball de final de carrera. Quan vaig acabar els estudis aquí, me’n vaig anar a Boston amb el meu marit per acabar de realitzar aquest projecte.

A Estats Units els va encantar la feina que havia fet i em van posar molt bona nota. De fet, tothom em va animar perquè edités el disc amb les 13 cançons que havia fet jo, així que els vaig fer cas i, quan vaig tornar a Barcelona, vaig decidir tirar-ne endavant l’edició amb un segell discogràfic propi (Totsona Records).

3) A partir d’aquí ja vénen cançons pels hàbits dels nens: per anar a fer pipí, per anar a dormir, per menjar bé…

Sí, venen moltes cançons que dins el repertori musical català no existien. En altres països sí que havia escoltat cançons populars que parlaven d’adquisició d’hàbits, adquisició d’aprenentatges bàsics, psicomotrius, etc, però aquí no ho trobava.
Crec que l’èxit de les meves cançons, tan a les escoles com en l’àmbit familiar, ve precisament per això, perquè faltaven cançons que ajudessin el nen a créixer.

4) I l’últim disc és el de ‘Massatges amb cançons’, un recopilatori original i diferent que ha tingut una gran acceptació, és així?

Sí, està agradant molt. A més, són uns exercicis que es poden fer a casa, sobretot va adreçat a les mares i pares amb els primers fills, que és quan tenen més temps per fer aquestes coses. I els encanta als adults, perquè passen una estona molt divertida i relaxada amb el seu fill, com al nen, perquè els massatges estimulen cadascuna de les parts del seu cos.

5) Què podem aconseguir amb la música?

Amb la música arribem als nens d’una manera més emotiva i afectiva, més que no només amb la paraula. Quan cantem, automàticament els nadons i els infants en general reaccionen positivament; els agrada i entenen millor el que els estem dient.

D’altra banda cantar serveix per regular conductes, i encara que sembli impossible, també als nens més grans.

Encara que se’t quedin mirant estranyats quan els cantes per dir-los que no es barallin, per exemple, o per transmetre’ls que han de compartir les coses, segur que acaben rebent el missatge d’una forma diferent; més entenedora i suau, potser.
Segur que al final fan cas i, a més, després estan més contents i realitzen les tasques més alegrement: recollir les joguines, aixecar-se del llit, anar a rentar-se les mans…i molts hàbits més!

6) Partint de la base que la música és molt important, com ens acabes d’explicar, com creus que els infants han de tenir el primer contacte amb aquesta?

El més important és que el nen sigui feliç amb la música. Si el nen sent que està content i alegre amb les cançons, et demanarà que vol aprendre’n: a tocar un instrument, a cantar, a començar amb el llenguatge musical…I encara que tingui tres anys, tu ja veus si aquell nen té passió per la música (quan li dones una trompeta bufa o quan li dones una vaqueta vol tocar el timbal) o no; potser prefereix córrer, pintar o xutar una pilota.
Per tant, nosaltres, com a pares, el que hem de fer és donar-los els estímuls i observar. A partir d’aquí ja veurem què passa, no hem de forçar res.

El que sí que puc dir que estic notant és que cada vegada a més nens, sobretot perquè la treballen ja des de les escoles bressol, els agrada la música i els encanta treballar amb melodies, cançons, instruments, etc. Són més musicals que en èpoques anteriors!
I està clar que l’aprenentatge musical serà més amè i més fàcil per a un nen que des de petit ja ha viscut la música, ja sigui amb el joc, el divertiment, el ball…Si ha partit d’una bona base d’estimulació musical, quan és més gran això ja ho té, té més possibilitats que li agradi i només ho ha de recuperar.
Igual passa amb l’anglès o amb qualsevol altre aspecte que fomentem i treballem des de petits, simplement es tracta de fer un aprenentatge nou sobre un aprenentatge que vas fer amb els primers anys de vida.

7) El projecte Totsona actualment arriba a una nova etapa, una evolució, que és l’Espai Totsona. D’on va sorgir aquesta idea?

Penso que ha estat una evolució natural. Feia temps que pensàvem amb aquesta possibilitat de tenir un espai obert, un espai físic per trobar-nos amb els pares i mares, amb professors, i professionals del sector de la música. I la veritat és que va anar tot molt ràpid; es va plantejar i de seguida vam començar a treballar-hi.

Quan vam començar amb els massatges ens vam adonar que ens endinsàvem al món de la formació, sobretot dirigit als adults, i necessitàvem espai per fer classes.
A més, tampoc teníem lloc per fer activitats destinades a les famílies, els nens, i sobretot per posar en pràctica el projecte d’estimulació musical Totsona en la primera etapa del nen.

8) Quines activitats feu a l’Espai Totsona?

En formació d’adults hem plantejat diferents coses:
Els nous cursos d’estimulació musical Totsona, que es fan de forma intensiva en dissabte i van adreçats a mestres i també a tots els qui vulguin apuntar-se.
Aquest any també tenim una proposta per treballar i descobrir la veu, perquè trobem que hi ha molts professionals -ja sigui perquè ho necessiten per la seva feina o perquè simplement els agrada cantar- que ho demanaven.
També disposem del curs de Brain Gym, un projecte de kinesiologia que barreja la psicomotricitat, la optometria, l’educació física, etc. Són uns exercicis que bàsicament treballen el moviment humà i que estan orientats als nens, sobretot per solucionar problemes de dislèxia, hiperactivitat, i millorar i treballar les connexions a nivell cerebral.

De cara a les famílies tenim el taller de Dansa en família, que el realitza una professora de dansa tradicional. També oferim els cursos d’estimulació musical en grup per a nens de 0 a 3 anys, que vénen amb els pares, i per a nens de 3 a 5 anys, on els infants es queden sols. En aquest últim cas els pares només poden quedar-se un cop al mes a les classes per veure i participar de tot el que fan els seus fills. Aquesta és una manera de reforçar l’aprenentatge de l’infant, perquè els pares després poden practicar i reforçar els exercicis amb el nen a casa.

La musicoteràpia m’ha ensenyat que la música no només serveix per assolir uns objectius musicals, que a Totsona aconseguim, com són aprendre l’escala de les notes, per exemple, sinó que la puc fer servir per resoldre una conducta, millorar una problemàtica social d’un infant, un problema a nivell físic…
La música i la dansa ajuden als nens a ser més oberts, a compartir experiències en grup, i aquesta és bàsicament la diferència en el nostre programa.

9) Hi ha alguna novetat que ens vulguis comentar?


Sí, com a novetat oferim la possibilitat de fer Teatre Musical amb unes classes adreçades a nens a partir de 8 anys, ja que fins ara no havíem tocat aquesta franja d’edat.
Tenim dos grups, un de 8 a 13 anys i un altre a partir de 13 anys. A l’estiu va tenir molt d’èxit i ara ja es pot fer durant el curs, tots els dilluns a la tarda, amb dos professionals molt bons com són la Francesca Masclans i el David Cuspineda.


Més informació a Espai TotSona http://www.totsona.cat/espaitotsona/


Imatge

Torna a “Actualitat a Socpetit”

Membre de l'AMIC Control OJD Nielsen Hosting i Dominis.cat a CAT1.NET

Recomanem: