Entrevista a Marie-Claire Javoy, autora de 'Camí a l'escola'

Tota l'actualitat a Socpetit i tots els vostres comentaris.
Avatar de l’usuari
Gisela010
:: dinosaure
Entrades: 8014
Membre des de: dc. oct. 13, 2010 9:51 am

Entrevista a Marie-Claire Javoy, autora de 'Camí a l'escola'

dj. abr. 30, 2015 3:10 pm

Viuen al mig del desert, a les profunditats de la tundra, en un poble perdut a la sabana o al vessant remot d’una muntanya. Els seus pares no tenen diners i els necessiten per treballar en les feines de casa. Per si això fos poc, el camí que duu a l’escola és llarg i perillós.
I, tanmateix, hi ha milers de nens de tot el món que cada dia recorren desenes de quilòmetres per poder assistir a classe, i ho fan malgrat les adversitats, les inclemències del temps o una geografia descoratjadora, però amb un únic objectiu al cap: el futur.

‘Camí a l'escola’ és un llibre tendre, emotiu i colpidor que narra les històries reals de set nens i nenes de diferents llocs llunyans del món, Índia, Sibèria, Argentina, Marroc, Austràlia, Xina i Kenya, que expliquen el camí que fan cada dia per a anar a l'escola. Es tracta d'un projecte educatiu i social per conscienciar-nos sobre la importància que té l’educació, ara i per a les generacions futures, i l’accés a ella de tots els nens del planeta. A més, el projecte proposat està avalat per diversos organismes educatius internacionals com ara la UNESCO o UNICEF.

La seva autora, Marie-Claire Javoy, ens parla de què ha significat per a ella escriure'l i quines sensacions ha viscut al conèixer aquesta realitat:


1.- Com ha viscut aquesta experiència?
Ha estat una experiència meravellosa. Els nens de 'Camí a l'escola' tenen un desig molt fort per canviar les seves vides. A més, els seus pares i familiars, com que veuen els seus fills i filles tan motivats i amb tanta determinació, els ajuden moltíssim, en tot el que poden.

Per aquests infants, anar a l'escola és un sacrifici molt gran, ja no només pels diners sinó també pel trajecte i l'esforç d'anar-hi cada dia.
I s'ha de tenir en compte que si els nens van a l'escola, ja no poden dedicar el seu temps a treballar. I pels pares això suposa un esforç addicional.

2- D'on va sorgir la idea d'explicar aquestes històries? Per què aquest interès?
De fet la idea no va ser meva, va ser de Pascal Plisson. Un dia ell es trobava a Kenya, en un desert, i de sobte va veure nens corrents. Els va parar i els va preguntar: - On aneu?
I els infants l'hi van respondre que anaven a l'escola.
Ell es va quedar força parat perquè els petits estaven al desert i corrent, i durant força trajecte.
Aleshores va ser quan en Pascal va pensar que podria ser molt interessant parlar sobre aquest tema, no només la dificultat d'anar a l'escola sinó el camí en si.

3- El llibre li ha fet plantejar-se alguna cosa que potser al món desenvolupat on vivim no fem tan bé? (Em refereixo dins l'àmbit familiar, l'entorn..)
Crec que la diferència és que allà la vida és molt dura. Si ells volen canviar les seves vides, la d'ells i la de la seva família, s'han d'esforçar el triple que aquí, per exemple. Per ells aquest canvi és molt important, pot canviar el futur de tota una comunitat, quasi.
En canvi, aquí a Europa, ho sabem però se'ns oblida. No donem el mateix valor als canvis.

Els nens de les històries provenen de generacions que ja tenien el camí a l'escola ple d'entrebancs i dificultats i els infants en són conscients perquè els han inculcat aquesta cultura de l'esforç. Però en el nostre cas potser és diferent; potser no valorem prou l'escola i no pensem en la sort que tenim de poder-hi anar tant fàcilment.

4- Quins valors li han sorprès dels protagonistes?
Definitivament la determinació i la seva alegria també.
Penses que en el fons són molt petits, però tenen una maduresa tan gran que és difícil de creure.
I són feliços, estan sempre alegres i viuen molt el present, com també altres nens, però tenen una motivació més forta.

També s'ha de tenir en compte que aquests nens tenen la pressió d'intentar sortir-se'n perquè els seus familiars creuen molt en ells i hi dipositen molts esforços i sacrificis

5- Creu que hi ha molts més nens com ells?
I tant! Hi ha tants nens que són pobres i que estan molt lluny de l'escola...i la majoria volen canviar el seu destí, però ho tenen molt complicat.

6- Creu que falla o manca alguna cosa en el nostre ensenyament dins les escoles? Falta motivació?
Primer de tot hem de ser conscients que és una sort tenir l'escola tan a prop i que sigui obligatòria per a tots els nens.
A partir d'aquí, canviar el sistema d'ensenyament no crec, perquè considero que és força bo, però els nens sí que s'haurien d'interessar més pel que passa al món, obrir la seva ment i mirar més el seu voltant.

Per posar un exemple, tots els nens que han vist la pel·lícula després se n'adonen d'altres realitats que en el seu dia a dia no veuen i això és com una presa de consciència molt gran per a ells i molt gratificant alhora.

7- Ha rebut comentaris al respecte de part de personal docent: professors..?
Molts d'ells ens agraeixen que puguem compartir aquestes històries amb els més petits perquè, com comentava, és una visió diferent del món. I també és una manera de sentir i descobrir vides que potser, si no fos per pel·lícules o històries com la nostra, els infants no veurien mai.

8- He llegit que una part dels diners que es guanyin amb 'Camí a l'Escola' anirà destinada a una associació que ofereix ajuda als nens de la pel·lícula perquè continuïn estudiant. Creu que arribaran lluny? Tenen possibilitats reals?
Jo crec que si. Només amb la motivació i les ganes que hi posen segur que se'n surten.
Els diners són un problema molt gran per a la majoria de les famílies que viuen allà, i si aquest tema queda una mica resolt, la resta, que és posar-hi esforç i dedicació per part dels nens, segur que surt bé. N'estic convençuda!

9- Marie-Claire Javoy és guionista, muntadora i realitzadora de nombrosos documentals de cinema i televisió, escriptora... Li queda alguna cosa per fer? Li agradaria treballar en algun altre projecte?
Ara per ara em centraré en aquest llibre, que he gaudit molt fent-lo, i gaudiré al màxim els seus fruits i després, qui sap! Però segur que faré algun altre projecte.

10- Per últim, sabem que està molt interessada en el tema de la maternitat i la infància, i nosaltres tenim un portal on intentem informar, entretenir i ajudar al màxim els pares i les mares en les seves tasques diàries. Quin consell personal els donaria als pares en l'àmbit de l'educació dels seus fills?
El meu únic consell és que intentin obrir la ment dels nens. Que visitin llocs, visquin experiències, que no es quedin només amb el seu dia a dia. Ells han d'adonar-se de tot el que els envolta per poder canviar, si és que cal, les coses.

Imatge

Torna a “Actualitat a Socpetit”

Membre de l'AMIC Control OJD Nielsen Hosting i Dominis.cat a CAT1.NET

Actualitat ::