Vall d'Hebron lidera un estudi sobre com es transmet el coronavirus dins de les famílies amb infants amb covid-19

Tota l'actualitat a Socpetit i tots els vostres comentaris.
Avatar de l’usuari
Toni
:: dinosaure
Entrades: 6055
Membre des de: dc. abr. 23, 2003 12:23 pm
Ubicació: Bcn
Contacta:

Vall d'Hebron lidera un estudi sobre com es transmet el coronavirus dins de les famílies amb infants amb covid-19

EntradaAutor: Toni » dj. jul. 30, 2020 8:25 am

L'Hospital Vall d'Hebron ha posat en marxa un estudi per conèixer la transmissió del coronavirus dins de les famílies amb infants o adolescents a qui s'ha diagnosticat la covid-19. El projecte vol estudiar les dinàmiques de contagi dels menors d'edat amb els adults que hi conviuen i espera aconseguir dades rellevants per a la presa de decisions a l'escola, destaca el cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d'Hebron, el doctor Pere Soler. Els impulsors del projecte presentaran les dades per grups d'edat escolar ja que pensen que hi pot haver diferències importants. Una cinquantena de centres d'atenció primària i altres hospitals participen en l'estudi.
"La idea del projecte és tenir dades pròpies de la transmissió del coronavirus a partir del pacient pediàtric. És un tema que s'ha discutit molt. Hem passat de considerar que són grans contagiadors a tenir molts dubtes sobre el seu paper amb la tendència a pensar que no són una gran font de contagi, si bé hi ha dades discordants en publicacions de diferents països", ha destacat el doctor Soler en una roda de premsa aquest dimecres per presentar l'estudi. "Vam pensar que eren dades imprescindibles de tenir a nivell de país per entregar-les els càrrecs públics per prendre decisions sobretot de cara el retorn a l'escola", ha recalcat.

L'estudi, que compta amb el suport de la Societat Catalana de Pediatria i la Secretaria de Salut Pública de Catalunya, s'organitza en dues parts. La primera és retrospectiva i es realitzarà sobre la base dels menors de 18 anys amb diagnòstic confirmat de covid-19 des de mitjan març fins a finals de maig i que consten al registre de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS). L'objectiu és estudiar la seqüència de contagis durant l'etapa de confinament entre els menors i els adults amb qui conviuen.

El cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria ha explicat que són 162 infants o adolescents diagnosticats amb la covid-19 durant aquest període. Com que alguns són germans, seran unes 150 famílies per estudiar, amb unes 700 persones en total. En haver estat considerat un projecte de recerca d'interès de salut pública, els investigadors poden accedir a les dades dels pacients, ja que la informació de l'AQuAS és anònima.

La segona part del projecte, que es va posar en marxa la setmana passada, és prospectiva i consisteix a estudiar els casos de pacients pediàtrics que s'estiguin diagnosticant ara i en les properes setmanes. Aquí té un paper fonamental l'atenció primària, ja que és la primera línia d'assistència al coronavirus en aquests moments, i a qui el doctor Soler ha volgut agrair la col·laboració, així com a les famílies participants.

En aquestes setmanes després del confinament, els infants i adolescents han tingut contactes fora del nucli familiar, per exemple en casals d'estiu o trobades amb els amics. Per això els investigadors esperen aconseguir informació diferent a la de la primera part de l'estudi. Una altra diferència entre les dues parts és que la covid-19 diagnosticada als infants durant el confinament haurà tingut en general una afectació més greu ja que aleshores les PCR estaven molt limitades, mentre que ara seran pacients amb símptomes més lleus, ja que les proves s'estan fent a totes les persones amb símptomes de la covid-19 i fins i tot es volen estendre als contactes. Tot plegat ha d'aportar una informació àmplia al projecte.

Enquesta telefònica i estudis serològics

Els investigadors contactaran amb les famílies per a una enquesta telefònica per conèixer les dades clíniques i epidemiològiques dels pacients pediàtrics, els factors de risc o comorbiditats. També s'avaluaran els contactes que van establir els menors amb els convivents al nucli familiar i aquelles persones amb les quals van mantenir contacte freqüent -diari o com a mínim d'un cop a la setmana, com ara cangurs o avis-, així com l'afectació pel virus que han tingut aquests adults.

Als participants de l'estudi a qui no es va diagnosticar la malaltia se'ls oferirà sotmetre's a un estudi serològic, per conèixer possibles contagis no confirmats a la mateixa casa i també sobre la immunitat generada. També s'oferirà a aquells familiars de pacients pediàtrics que presentin indicis de tenir una infecció activa de coronavirus l'opció de realitzar-se una PCR. Els investigadors esperen obtenir en poques setmanes els primers resultats.

El retorn a les escoles en pandèmia

La cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d'Hebron, la doctora Magda Campins, subratlla que de cara a la tornada a les escoles és "clau conèixer com funciona la cadena de transmissió del coronavirus entre els menors i els adults". El doctor Antoni Soriano, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria, explica que els infants són uns dels principals transmissors del virus de la grip i, com que es va aplicar la mateixa lògica, una de les primeres mesures que es van decidir prendre va ser el tancament d'escoles. "Aquest paradigma ha quedat trastocat per l'experiència específica del coronavirus i cal revisar-lo a la llum de les noves evidències científiques", recalca.

"Des del punt de vista microbiològic hi ha poca informació en l'àmbit de la població pediàtrica ja que els infants han patit menys el virus. Aquest estudi representa una oportunitat per ampliar-la", assenyala la doctora Juliana Esperalba, del Servei de Microbiologia, responsable, juntament amb el doctor Andrés Antón, dels estudis serològics i les proves PCR que es realitzaran.

Alguns dels centres que participen a l'estudi són l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, l'Hospital Universitari de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, l'Hospital Universitari Josep Trueta, l'Hospital de Santa Caterina de Girona i l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, a més dels centres de primària.

Font: ACN Barcelona

Imatge

Torna a “Actualitat a Socpetit”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 5 visitants

Membre de l'AMIC Control OJD Nielsen Hosting i Dominis.cat a CAT1.NET

Actualitat ::