No vol parlar el Català

Comenta les teves experiències, alegries i dubtes.
neuma
Entrades: 1
Membre des de: ds. set. 16, 2017 1:01 pm

No vol parlar el Català

EntradaAutor: neuma » ds. set. 16, 2017 1:20 pm

Tinc un problema i ja no se que fer. Necessito consells.
Tinc una nena de 4 anys amb molta facilitat de parla desde ben petita. Pero encara que l'enten perfectament, no em vol parlar amb Català.
Jo soc de parla catalana i el meu home i la seva família, castellana.
Per motius laborals, durant la setmana soc fora fins la tarda. Això no ajuda.
He probat de corregirla, de dir que no l'entenc, de ferme la sorda, de fer tractes a canvi de premis, pero res de res fa que em parli en Català. Els motius que dona es q no vol i el meu marit la defensa amb l'excusa que te un vocabulari molt extens amb el castellà.
Ja no ser que fer i necessito ajuda. Estic perdent les forces i els nervis amb aquest tema.

Merci per escoltarme,
Salutacions,
Neus
crunchi
:: zebra
:: zebra
Entrades: 1349
Membre des de: dj. ago. 08, 2013 12:51 pm

Re: No vol parlar el Català

EntradaAutor: crunchi » ds. set. 16, 2017 2:05 pm

Ostres, que dur!!

És normal que si la nena passa molt mes temps amb gent castellanoparlant parli en castellà, i suposo que el que li passa es que li fa vergonya parlar el català, quan mai el parla, només amb tu entenc. Anava a dir que el parlen a l'escola pero bueno, depen de l'escola o el lloc on visqueu, no el parlen gaire el català...
Heu parlat algun cop amb la parella de com educarieu a la nena en quant a la llengua??? Jo ho parlaria amb la teva parella, pq em sembla que li has de deixar clar lo important que és per a tu aquest tema, i dóna la sensació que a ell li és igual... crec que és clau tenir el seu suport. Perque si ell no col.labora, ho tens bastant dificil... Es que fins i tot ell podria parlar amb la nena i dir-li "amb la mama parlem en català", o algo aixi. Poder parlar els 3 en català, quan esteu junts els 3. I que la nena parlés castellà amb ell i amb tu en català quan estigueu els pares amb ella a soles. Això és molt habitual en moltes cases. Si això ja ho heu parlat això, si ja està clar dins de la parella, doncs res, ara toca esperar a que la nena es vulgui soltar.
Jo faria com si res, li seguiria parlant en català i que ella contesti com vulgui. Amb el temps ja et parlarà en català. És que crec que com més importancia li donguis al tema, com mes la renyis, com més nerviosa et vegi ella a tu....pitjor. Encara que et dolgui, fes veure que no t'afecta, fes com si res, amb naturalitat. I a mida que vagi creixent jo crec que ja et parlarà en català.
No ho sé, tampoc sé del cert si això funcionarà, però és el que jo faria.

Ho has parlat amb algun professional o mestre??? I per cert, ella mai t'ha parlat en catala o és ara que no vol? Ha passat algo?
Imatge

Imatge
Avatar de l’usuari
Maria V.
:: conillet
:: conillet
Entrades: 363
Membre des de: dl. des. 05, 2011 12:22 pm

Re: No vol parlar el Català

EntradaAutor: Maria V. » ds. set. 16, 2017 5:46 pm

Totalment d'acord amb la Crunchi. Especialment, aniria molt bé que, davant de la nena, tu i el teu home parléssiu entre vosaltres en català. Però potser ell no hi dóna importància i no es molesta a parlar-lo. Si és així, la petita pot tenir la impressió que el català no té cap valor, perquè el pare té molt de prestigi i les seves actituds pesen molt.
Però hi ha una cosa que ja diu la Crunchi i que pots fer en tot cas: parlar-li sempre en català i que la nena contesti o parli com ella vulgui. Si tu no canvies mai de llengua, arribarà un dia en què ella, que s'haurà fet més gran, et respondrà en català. Sobretot si a l'escola on va es fa servir el català com a llengua vehicular en les assignatures que es consideren importants, de manera que no podrà creure que el català no serveix per als usos prestigiosos, que és el que va intentar fer-nos creure el franquisme. Ja veuràs com sí que t'hi parlarà.
Avatar de l’usuari
Maria V.
:: conillet
:: conillet
Entrades: 363
Membre des de: dl. des. 05, 2011 12:22 pm

Re: No vol parlar el Català

EntradaAutor: Maria V. » ds. set. 16, 2017 6:22 pm

Una altra idea: regalar-li algun llibre en català. Que no sàpiga llegir no té importància, si els dibuixos són bonics; el text l'hi llegeixes tu. Hi ha famílies que ho fan després de sopar. Quan les criatures són tan petites, si un conte els agrada, el volen sentir una vegada i una altra. Una altra idea: subscriure la nena al Tatano (per llegir-l'hi tu, també), si bé potser és una mica petita encara.
També podria veure dibuixos animats a la tele en català, però els hauries de triar tu, perquè de vegades estan pensats per nens més grans.
neuetes
:: dinosaure
Entrades: 5536
Membre des de: dj. oct. 09, 2008 5:54 pm

Re: No vol parlar el Català

EntradaAutor: neuetes » ds. set. 16, 2017 7:51 pm

Maria v, he llegit bé? El pare és una figura de més prestigi que la mare? :-:) A més, la llengua vehicular del ensenyament és el català, una altra cosa és que s'obligui a fer més hores en castellà per sentencies judicials.

Neuma, estic d'acord amb el que t'han comentat, enfoca-ho amb naturalitat, la nena és força petita encara. Tu parla-li amb català i ella que et respongui com vulgui, perquè a banda de les connotacions socioculturals del català i del castellà, acabarà sent bilingüe com tots els que vivim a Catalunya.
turuleta
:: gosset
:: gosset
Entrades: 432
Membre des de: dv. maig 24, 2013 12:33 pm

Re: No vol parlar el Català

EntradaAutor: turuleta » ds. set. 16, 2017 8:35 pm

No vol parlar el catala. Doncs q no el parli. Punt. Es un tema de respecte. Es la teva llengua i li parles en català i arribarà un dia q farà el canvi. Com t'han dit. Però. No la forcis...li agafarà mania a l'idioma.
Rimc una amiga q seeempre parla català al nen. I es passen el dia junts eh. Doncs el nen només parla castellà com son pare a qui veu menys. I què? La mare parla català i el nen contesta castellà. Està. Clar q s'entenen i son adorables
Imatge
Imatge
Avatar de l’usuari
Inda
:: cèrvol
:: cèrvol
Entrades: 545
Membre des de: ds. gen. 08, 2011 11:02 pm

Re: No vol parlar el Català

EntradaAutor: Inda » dg. set. 17, 2017 2:03 pm

Hola!

Jo també crec que és millor no forçar. Al meu petit li passava lo mateix, però amb el castellà. El meu pare sempre li ha parlat en castellà i ell enten el català, així que mai li ha demanat que parlés amb castellà. Però amb el temps, el petit li va començar a parlar en castellà, només a ell. Potser tenia gairebé 4 anys. I ara ja el que fa és parlar a la gent en funció de l'idioma que li parlen (si ha de mantenir una conversa llarga!!) Però la seva llengua és el català. Mica en mica ha anat fent.

Ara em fa gràcia perquè al parc més d'una vegada li he escoltat preguntar a un nen/a nou: tu quin idioma parles? :-)

Parla-li en català i ella anirà veient. Però també és important parlar amb la parella i anar junts i compartir els neguits, encara que sigui per l'idioma!
Imatge
Imatge
ImatgeImatgeImatgeImatgeImatgeImatge
Imatge
ImatgeImatgeImatgeImatge
Avatar de l’usuari
Maria V.
:: conillet
:: conillet
Entrades: 363
Membre des de: dl. des. 05, 2011 12:22 pm

Re: No vol parlar el Català

EntradaAutor: Maria V. » dg. set. 17, 2017 5:25 pm

neuetes ha escrit:Maria v, he llegit bé? El pare és una figura de més prestigi que la mare?

Això depèn de cada criatura. El cas més freqüent és que les persones més prestigioses siguin el pare i la mare, però que tingui més prestigi l'un, l'altre o tots dos igual varia segons la criatura. És habitual que pesi més el prestigi del progenitor que passa més temps amb la criatura, que en aquest cas és el pare pel que diu la Neuma, però també depèn d'altres factors. Ara bé, ella explica que, si pregunta a la nena per què no li parla en català, la petita diu que no vol. O sigui que no el vol parlar, el català.
Ara, mira: el pare parla castellà i la mare català. La nena parla com el pare i no vol fer-ho com la mare. Sembla prou clar que es nega a prendre per model la mare, no? I les criatures prenen per model la figura que per a elles té més prestigi. És clar que podria ser una àvia i no el pare, això no ho sé, però he suposat que es tracta del pare perquè és més habitual que no pas imitar l'àvia o algú altre.

Pel que fa al prestigi de la llengua gràcies a l'escola, no sé a quina edat s'hi fixen ; deu dependre de com sigui de reflexiva la criatura i de què n'ha sentit dir a casa. Quan són prou grans per jutjar per ells mateixos i adonar-se que un possible anticatalanisme de casa no està justificat, de vegades ja són a secundària, i ja deus saber que als instituts el decret d'immersió no es respecta gaire. Molts professors castellanoparlants menteixen per sistema quan fan la declaració anual d'horari a Inspecció: diuen que fan les classes en català, és mentida i no ho controla ningú.

Ara bé, també em sembla que, si la mare parla sempre en català a la nena deixant-la respondre com ella vulgui, la petita li parlarà en català molt abans de l'edat de l'institut, tal com dieu les companyes.
Avatar de l’usuari
kabbisa
:: zebra
:: zebra
Entrades: 1397
Membre des de: dc. feb. 23, 2011 5:33 pm
Ubicació: Barcelona / Cabrils

Re: No vol parlar el Català

EntradaAutor: kabbisa » dl. set. 18, 2017 11:59 am

jo no li donaria importància: la nena t'enten, oi? dons genial! Tu segueix-li parlant en català i ella que et contesti com vulgui :)

((un altre cosa és que ella no et deixés parlar-lo))

Jo també conec un cas en que mare i fill parlàven llengues diferents una bona temporada i no va passar mai res. La mare estava tranquila pq veia que sí l'entenia : lasito :
02.feb.11: 1a eco: 2cm 9setm
05.set.11 : DPP : DPR

"Quiérele cuando menos lo merezca, porque será cuando más lo necesite"
Noname
:: papallona
:: papallona
Entrades: 101
Membre des de: dj. set. 25, 2008 10:57 pm
Ubicació: Barcelona

Re: No vol parlar el Català

EntradaAutor: Noname » dl. set. 18, 2017 5:57 pm

Neus, jo parlo des de la meva pròpia experiéncia. Tinc quasi 40 anys i em passava el mateix que a la teva filla. Jo no volia parlar català. Ma mare sempre m'ha parlat en castellà i el meu pare en català. I jo li responia en castellà. A ell també li hauria fet molta il.lusió q li parlès en català però més vegades m'ho deia,més tossuda em ficava.
I quan vaig anar a la uni,vaig començar a parlar català. I fins i tot diria q ara parlo més català que castellà.
El motiu? No te'l sabria dir. Com t'han dit,mentre ens entenguem!!
Jo no l'atabalaria...
Paciència
melenacv79
Entrades: 3
Membre des de: dg. maig 29, 2022 7:05 pm

Re: No vol parlar el Català

EntradaAutor: melenacv79 » dg. maig 29, 2022 7:12 pm

A mi em passa el mateix però ha patit retràs maduratiu de la llenguatge i jo crec que s.aferren a una llengua (en aquest cas hem d.entendre que com té a l,avast dos) i com es senten còmodes amb una els fa vergonya altra o li costa. Però el seu entorn és català, escola la llengua vehicular català. Tret d.amics pati i una àvia tothom li parla en català. Logopeda en català i ella tot ho contesta en castellà
MAS
Entrades: 2
Membre des de: dj. març 30, 2023 9:03 pm

Re: No vol parlar el Català

EntradaAutor: MAS » dj. març 30, 2023 9:12 pm

A mi em passa exactament el mateix. Sé que l'haig de deixar fer però amb la problemàtica que tenim del català, que cada cop es parla ments, és una cosa que em genera ràbia! Però faig el que heu anat dient. Quan ell em parla jo li responc en català i algunes frases les hi repeteixo en català.
Avatar de l’usuari
Dimecres
:: rateta
:: rateta
Entrades: 188
Membre des de: dt. març 01, 2011 7:38 am

Re: No vol parlar el Català

EntradaAutor: Dimecres » ds. abr. 01, 2023 10:04 am

A mi em passava igual, al final vaig decidir no corregir però contestar sempre sempre en català.
Ara la gran ja té 10 anys i a mi em parla sempre en català.
Ànims! A mi em feia molta pena també
: lasito : z2:-)
https://youtu.be/OBfqq32ZpK8
Cançons tendres per nens i nenes petits
melenacv79
Entrades: 3
Membre des de: dg. maig 29, 2022 7:05 pm

Re: No vol parlar el Català

EntradaAutor: melenacv79 » ds. abr. 22, 2023 10:24 am

Jo estic igual. I ja en té set anys. Només s.esforça amb l,avia paterna. Crec que ja des de petits els hi ha costat la parla i s.aferren a un idioma amb el que es senten còmodes. Ha anat a logopeda en català.Li porto activitats culturals exclusivament en català,com club de lectura a la biblioteca pública i tot i que llibre és en català i activitat en català ella continua expressant.se en castellà. No hi ha manera.
melenacv79
Entrades: 3
Membre des de: dg. maig 29, 2022 7:05 pm

Re: No vol parlar el Català

EntradaAutor: melenacv79 » ds. abr. 22, 2023 10:24 am

Jo estic igual. I ja en té set anys. Només s.esforça amb l,avia paterna. Crec que ja des de petits els hi ha costat la parla i s.aferren a un idioma amb el que es senten còmodes. Ha anat a logopeda en català.Li porto activitats culturals exclusivament en català,com club de lectura a la biblioteca pública i tot i que llibre és en català i activitat en català ella continua expressant.se en castellà. No hi ha manera.
Avatar de l’usuari
Catilina
:: papallona
:: papallona
Entrades: 139
Membre des de: dt. juny 18, 2013 4:14 pm

Re: No vol parlar el Català

EntradaAutor: Catilina » dc. abr. 26, 2023 12:26 pm

El meu tampoc parla en català i el curiós es que no parlava ni una paraula de castellà fins a primaria (tot l´entorn catalanoparlant) i va canviar al castellà de manera radical a primer. Si li poso dvds en català munta un drama i li canvia l´idioma i si jo insisteixo marxa pq prefereix no veure la peli si es en català. Fins i tot ha pretès que jo li parli en castellà! Tothom em deia que ja li passaria, però ja portem més de dos anys així...
Imatge

Torna a “General”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 3 visitants

Membre de l'AMIC Control OJD Nielsen Hosting i Dominis.cat a CAT1.NET

Actualitat ::