CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

Llibres, tallers..

què ens ha semblat?

m'ha encantat!!!!!
0
No hi ha cap vot
m'ha agradat molt
0
No hi ha cap vot
m'ha agradat, està bé
3
100%
ni fu ni fa
0
No hi ha cap vot
no m'ha agradat gens
0
No hi ha cap vot
 
Vots totals: 3
Avatar de l’usuari
ametista
:: dinosaure
Entrades: 5480
Membre des de: dt. set. 30, 2008 3:06 pm

Re: CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

EntradaAutor: ametista » dt. jul. 10, 2018 1:59 pm

que per cert, tornant al tema del post :content: :content: avui és dia 10! toca comentar la primera part!

com ho porteu? a mi em queden unes 20 pàgines... a veure si entre avui i demà puc comentar!
Imatge
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Avatar de l’usuari
Anna Maria
:: girafa
:: girafa
Entrades: 2123
Membre des de: dv. ago. 03, 2012 5:26 am
Ubicació: Lleida

Re: CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

EntradaAutor: Anna Maria » dt. jul. 10, 2018 4:01 pm

Gràcies pel "piropo", si fos tan bona amb altres coses... bé, no en seria en aquestes! ;-)))
Abraçades,
Anna Maria
Imatge
Aquí tens l'enllaç al grup de lectura de l'SP. T'apuntes?
Avatar de l’usuari
ametista
:: dinosaure
Entrades: 5480
Membre des de: dt. set. 30, 2008 3:06 pm

Re: CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

EntradaAutor: ametista » dt. jul. 10, 2018 9:30 pm

bé, doncs finalment he pogut llegir una estona a la piscina i acabar la primera part :***:

ATENCIÓ SPOLIERS, LLEGIDA LA PRIMERA PART "LOLITA"

ja només començar la lectura veus que és d'aquells llibres que has d'agafar paper i llapis i anar apuntant, consultant... no? jo fins i tot em vaig fer un "dibuix-xuleta" dels personatges (qui era qui i on s'asseia cadascuna) més que res perquè l'autora ho explicava detalladament (aquesta és rossa, l'altra no es treu el mocador, s'asseien a tal lloc) i no volia que xoqués amb la imatge que em podia fer jo per mi mateixa (em molesta bastant quan per exemple et descriuen físicament un personatge amb la història ja avançada i tu ja te l'havies imaginat d'una altra manera... així que almenys aquí és d'agrair que ja que t'ho expliquen sigui ja des d'un principi)

m'agrada especialment la imatge de les dues fotografies, la del grup de dones tapades amb els vels, etc i la mateixa foto sense vels i totes vestides diferent, amb molts colors, alegres, algunes rient..... són significatives de com en aquesta cultura intenten "ningunejar" a les dones, treure'ls els seu valor individual, el seu caràcter, la seva lliure expressió... significatiu i trist. I més quan l'autora diu que no poden sentir-se a gust amb una sola de les fotos sinó que una complementa a l'altra, que elles són fruit de les dues fotos, el seu món exterior i el seu món interior... tot i que voldrien poder treure el seu món interior a fora, però només poden fer-ho dins de quatre parets....

la idea del seminari en format similar a un club de lectura em sembla molt interessant, llegeixen, escriuen un diari personal amb les reaccions que els provoquen les lectures, comenten totes juntes.... el primer que llegeixen és "Les mil i una nits"... aquell gran clàssic pendent de llegir que vaig arrossegant any rera any! :r) vosaltres l'heu llegit? o el teniu com a pendent? si van anomenant llibres interessants els podem afegir a la llista de propostes! ("Les mil i una nits" ja hi és però mai l'hem votat)

es curiós perquè a la vegada llegir sobre la Revolució iraniana em recorda "Persépolis"

em fa gràcia perquè els demana a les noies una sèrie de tasques d'anàlisi que jo no sé si seria capaç de fer... i llavors penso "per això no he estudiat literatura! jajaja (jo era més de ciències) com quan els pregunta què significa "ipsilamba" per elles o que comparin el que llegeixen amb la situació de les dones al seu país, etc.... suposo que a base de posar-s'hi algo surt..... com quan aquí comentem llibres i a vegades no saps ni com posar-t'hi però comences i et vas inspirant (amb més o menys sentit però entre nosaltres ja ens entenem, no? :content: )

el risc dels llibres d'aquest tipus és que t'acabin fent "spoilers" d'altres lectures... per sort "Lolita" ja l'hem llegit aquí al club i podem dir que estem una mica familiaritzades amb l'escriptura del Nabokov... no perquè en siguem expertes però per exemple quan descriu el llibre de "Invitado a una decapitación" em podia imaginar perfectament la incomoditat i l'angoixa que deu generar llegir-lo... "Lolita" ja era una mica així, no? no t'agradaven certes escenes, no t'agradava el protagonista... però tot i així llegies per saber què passava, com acabava la història.... i al final el que importa a l'hora de valorar un escriptor com a bo ja no és tant que t'agradi la història en sí sinó que et provoqui emocions, que no et deixi indiferent... és aquesta capacitat la que és admirable en un escriptor, no? una altra cosa és que després t'agradi el que has llegit (que jo en principi no el tindria com a escriptor preferit ni tinc interés de moment en llegir més llibres seus però està clar que l'home escriu bé i transmet)

sobre "Lolita"... l'autora en fa tota una anàlisi que flipo, jo mai hauria arribat a nivells tan profunds llegint-la... que per això està bé saber què en pensen altres i per això és enriquidor un club de lectura, oi? però em penso que no vam arribar a aquests nivells ni de broma :content: (clar que ella és profe de literatura!) (i pel que acabo de veure a la descripció de l'autora de darrere la portada ha escrit un llibre sobre Nabokov, així que ella una mica experta sí que és!)

per altra banda, si la segona part va del Gran Gatsby i no l'has llegit què? potser ens farà spoilers però és que a més pot ser que no pillem algunes coses? ....en fi, vull pensar que em farà adonar de certes coses a les que no hauria parat atenció el dia que me'l llegeixi ("Lolita" no me'l penso rellegir per captar tot el que l'autora analitza, almenys no en uns quants anys!)

conforme avancen les classes les noies cada vegada expliquen més confidències i vas veient com és el seu dia a dia, en quines situacions es troben, com a vegades es prenen amb humor la repressió que viuen (per exemple quan fan broma sobre el control de les pestanyes d'una perquè "ells" pensaven que portava rímmel) o quan altres vegades la realitat les frustra i les inhibeix........ (la història de la Sanaz quan va de viatge amb les amigues i acaba a la presó i passant per tests de virginitat.... buf....... que fort) també es veu com són les relacions entre elles (algunes d'amistat, altres de "pique"....) veurem com va avançant!
Imatge
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Avatar de l’usuari
nienna
:: girafa
:: girafa
Entrades: 2082
Membre des de: dt. set. 14, 2010 7:58 pm
Ubicació: Barcelona

Re: CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

EntradaAutor: nienna » dc. jul. 11, 2018 6:48 am

Hola noies!

Jo l'he començat a llegir una segona vegada per sobre, no sé si em donara temps de llegir-lo un altre cop bé... ja sabeu que jo i les relectures no som amics :oset:

Us poso un video d'una entrevista a l'autora que m'agrada molt i explica coses de la seva vida que ajuden a entendre millor el llibre i tot el context històric de Teheran:


Millor veure l'entrevista després d'acabar de llegir el llibre.

Ametista és cert que parla de molts llibres i de vegades, si no s'han llegit abans, es perden detalls. Jo quan el vaig llegir, ja havia llegit gairebé tots els llibres analitzats, excepte els de Henry James que encara tinc pendents de llegir... tot i així, crec que que es pot seguir la història bé.

Us llegeixo! :-()-)
Ellie77
:: puça
:: puça
Entrades: 36
Membre des de: dc. maig 11, 2016 11:45 am

Re: CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

EntradaAutor: Ellie77 » dj. jul. 12, 2018 9:06 am

ATENCIÓ SPOLIERS, LLEGIDA LA PRIMERA i SEGONA PART

Hola a totes,

Aquest llibre de moment m'està agradant força. Està ben escrit i no es fa pesat. Sí que és cert, que si no has llegit les obres que descriu, et puguis perdre algunes de les coses, o fins i tot rebre "spoilers". Però, en general, pots anar seguint la lectura sense cap problema i sense haver llegit els quatre llibres.

La nostra protagonista és professora de literatura anglesa a la universitat de Teherán. M'ha agradat molt la forma que té de fer les classes. D'una banda, llegeix i analitza les vides dels personatges de les novel.les, i d'altra banda, fa que les seves alumnes "s'animinin" a participar explicant les seves il.lusions i frustacions dins d'un context difícil, els anys de la República Islàmica.
En un ambient quasi claustrofòbic, amb vigilància a totes hores que fins i tot impedeix que les dones portin maquillatge o ensenyin un floc de cabell, aquestes novel.les són la seva escapatòria.
El paper de la universitat també és important. Per entrar-hi, l'autora explica que ha d'atravessar un "portón verde; el defineix com una porta màgica, una porta que et permet entrar al món d'Alicia en el "País de las Maravillas".
El mateix sentiment tenen el grup de set dones quan travessen la porta de casa de l'autora. Només entrar, es desfan dels vels i troben un espai on per fi poden sentir-se lliures i respirar.
El personatge de Mirtra parla fins i tot de sentir-se empresonada i per ella en aquestes trobades clandestines " abandonaba la oscura y húmeda celda en la que vivía para salir al aire libre".
Per mi, una de les coses més interessants de Leer Lolita està sent precisament el context històric, polític i religiós, i sobretot els conflictes que pateixen les dones i la voluntat constant de la República islàmica de voler netejar-se de la cultura ocidental.
Avatar de l’usuari
ametista
:: dinosaure
Entrades: 5480
Membre des de: dt. set. 30, 2008 3:06 pm

Re: CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

EntradaAutor: ametista » dt. jul. 17, 2018 12:36 pm

ATENCIÓ SPOILERS! LLEGIDA LA SEGONA PART: GATSBY

doncs aquesta part...... a veure, està bé llegir com anaven les coses quan ella era mestra, com van tancar les universitats, com va augmentar la repressió..... però ostres, he trobat a faltar el grupet del seminari/club de lectura! tota aquesta segona part és sobre el passat de l'autora, que també és interessant però m'esperava una altra cosa ...ah i sens dubte la part que m'ha agradat més és quan porten a judici el llibre de "El Gran Gatsby" com a exercici de classe :ok:

que per cert, "El Gran Gatsby" no l'he llegit encara... algun dia ho faré (tot i que ja sabré el final :ufs: :content: ) però segur que quan ho faci tindré en compte aquesta lectura, el judici i tot el que en diuen :ok:
Imatge
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Avatar de l’usuari
Raqueleta
:: dinosaure
Entrades: 8593
Membre des de: dt. juny 09, 2009 5:58 pm

Re: CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

EntradaAutor: Raqueleta » dt. jul. 17, 2018 3:26 pm

Vaig una mica endarrerida i encara no he acabat la segona part. Vaig començar una mica tard i a més a més el llibre m'està costant una mica...

ATENCIÓ SPOILERS: LLEGIDA LA PRIMERA PART

Jo no vaig anar fent el que diu l'Ametista d'apuntar qui és qui i em perdo una mica amb les noies, suposo que simplement és pel fet de tenir noms als que no estic acostumada, si es diguessin Rosa, Eva, Júlia, etc, suposo que recordaria més fàcilment les característiques de cadascuna... quan et presenten tants personatges de cop ja costa una mica però amb noms que se'm fan estranys encara em costa més.

Les dues fotografies també em van cridar l'atenció. Un cop tenen la confiança de "destapar-se" (literalment i metafòricament) i es fan l'altra foto, encara cal conservar les dues perquè les dues fotos es complementen. Està clar que elles no són realment les de la foto on surten tapades, però és com si tampoc acabessin del tot de ser les de la foto on estan descobertes, que són aquelles però perquè a la vegada són les altres i cal contraposar les dues fotos.

El que em crida més l'atenció, més que les relacions entre elles, l'anàlisis de llibres o el clima polític, són les perversions concretes que pateixen les dones. Em subleva i a l'hora em meravella que algú pugui acotar el cap i prou, però és que acotar el cap i prou és l'únic que es pot fer si vols seguir viva. És com "El cuento de la criada", no sé si l'heu llegit o si esteu veient la sèrie. Allà és un país creat per uns quants a part del que era Estats Units, uns quants que es van apoderar del poder, semblant al que explica d'Iran. I les barbaritats del llibre/sèrie passen o han passat, similiars, a diferents llocs de món, com el que explica al llibre. No poder-se maquillar, no poder ensenyar el cabell, no poder donar la mà per a saludar a un home que no sigui el teu marit... Hi ha un tros que em sembla molt significatiu: "Se despide, se pone el manto y el pañuelo negros sobre la camiseta naranja y los tejanos; con el pañuelo se tapa el cuello para ocultar sus grandes pendientes dorados. Se remete los mechones de cabello suelto debajo del pañuelo, guarda las notas de clase en su enorme bolso, se lo cuelga del hombro y sale al vestíbulo. En la escalera se detiene un instante para ponerse los guantes negros de encaje y ocultar sus uñas pintadas. La seguimos escalera abajo hasta la puerta y la calle. Se puede advertir ya que su paso y sus gestos han cambiado. No le conviene ser vista, oída ni observada. N camina erguida, sino con la cabeza gacha; no mira a los demás transeuntes". És deixar de ser tu per a estar uniformitzada, controlada, sense personalitat ni individualitat, amb el retrocés evident de saber que abans les dones tenien més drets...
Raqueleta l’ha editat per darrera vegada el dia: dc. jul. 18, 2018 7:16 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Anna Maria
:: girafa
:: girafa
Entrades: 2123
Membre des de: dv. ago. 03, 2012 5:26 am
Ubicació: Lleida

Re: CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

EntradaAutor: Anna Maria » dt. jul. 17, 2018 3:41 pm

Hola guapes!
Tinc la primera part llegida però no m'he pogut posar a fer el resum i la segona part encara no l'he llegida, és interessant però sí que és veritat que costa una mica de baixar, a veure quan m'hi puc posar!
Abraçades,
Anna Maria
Imatge
Aquí tens l'enllaç al grup de lectura de l'SP. T'apuntes?
Avatar de l’usuari
ametista
:: dinosaure
Entrades: 5480
Membre des de: dt. set. 30, 2008 3:06 pm

Re: CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

EntradaAutor: ametista » dc. jul. 18, 2018 12:34 pm

teniu raó, la veritat és que la lectura hi ha moments en què és una mica feixuga.... jo estic avançant perquè els nens cada dia van a natació i em quedo 30-45 minuts esperant, així que aprofito per llegir una mica en plan "llegeixo sí o sí perquè no tinc res més a fer" :content:

per altra banda, quan algun llibre és així, que costa una mica.... si puc i les circumstàncies ho permeten intento avançar tant com puc per treure-me'l de sobre aviadet i poder passar al següent! :content: és que sinó es queda allí parat i la pila de llibres que tinc a l'espera és taaaaan llargaaaaaa :-D

Raqueleta ha escrit:Jo no vaig anar fent el que diu l'Ametista d'apuntar qui és qui i em perdo una mica amb les noies, suposo que simplement és pel fet de tenir noms als que no estic acostumada, si es diguessin Rosa, Eva, Júlia, etc, suposo que recordaria més fàcilment les característiques de cadascuna... quan et presenten tants personatges de cop ja costa una mica però amb noms que se'm fan estranys encara em costa més.

sí, crec que jo ho vaig fer exactament per això, perquè no m'aclarava amb els noms i no em quedava amb qui era qui :r)
Imatge
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Avatar de l’usuari
Anna Maria
:: girafa
:: girafa
Entrades: 2123
Membre des de: dv. ago. 03, 2012 5:26 am
Ubicació: Lleida

Re: CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

EntradaAutor: Anna Maria » dv. jul. 20, 2018 1:43 pm

Bones,
doncs ho sento, però l'he deixat, estic acabant el mes i no avanço amb cap més lectura. Que prefereixi mirar una peli romàntica al canal "nova" abans que llegir el llibre vol dir que ara no és el moment de llegir-lo. Al Goodreads l'he posat com "maybe 1 day finished" perquè no estava malament i potser algun dia me'l llegiré. Els "never finished" són per aquells que estic convençuda que mai més tornaré a agafar, per tant, "algo es algo" jejejejej
Abraçades,
Anna Maria
Imatge
Aquí tens l'enllaç al grup de lectura de l'SP. T'apuntes?
Avatar de l’usuari
ametista
:: dinosaure
Entrades: 5480
Membre des de: dt. set. 30, 2008 3:06 pm

Re: CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

EntradaAutor: ametista » dv. jul. 20, 2018 2:15 pm

Anna Maria ha escrit:Que prefereixi mirar una peli romàntica al canal "nova" abans que llegir el llibre vol dir que ara no és el moment de llegir-lo

és molt significatiu :r) :r)

i sí, "algo és algo" :content: potser algun dia t'entra millor... a mi m'ha costat, eh? però ja l'he acabat >.-<: (per allò de les ganes de treure-me'l de sobre + aprofitar estones d'esperar nens per anar avançant) ja aniré comentant quan toqui :ok:
Imatge
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
jaruma
:: pantera
:: pantera
Entrades: 898
Membre des de: dt. set. 18, 2012 8:28 pm

Re: CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

EntradaAutor: jaruma » dv. jul. 20, 2018 8:25 pm

Quan no entra, no entra, de vegades simplement no és el moment, encara que la majoria de llibres que deixo jo per més endavant, no els acabo :camio:

Doncs a mi m'està agradant força, sobretot perquè m'interessa el que explica del país, i com ho explica, tot i que hi ha moments que es fa una mica confús.

ATENCIÓ: SPOILERS. LLEGIDA LA PRIMERA PART I UNA MICA DE LA SEGONA

No entro en detalls, però les coses que m'agraden són sobretot com, a través de l'explicació d'anècdotes de la seva vida o de les de les seves alumnes, ens podem fer una idea de com Iran s'ha anat convertint en un infern. Crec que és el que m'enganxa, que de cop i volta explica algo i pots fer-te una idea de com és tota la resta en aquell país. Com l'anècdota aquella que truquen a la porta els "policies" per poder arrestar el veí, i acaben tots a trets des dels seus balcons, i en realitat el que més les amoïna és que tenen l'antenna satèl·lit a la terrassa (i efectivament els hi acaben prenent). O l'alumna a qui li fan dues proves per saber si és verge, i la tenen tancada a la presó uns dies, només per estar xerrant amb els amics dins un jardí privat. I a sobre la família justifica el règim, perquè ja estan acostumats que s'ha de viure en por i reprimits. O la filla de la narradora, que veu com li tallen les ungles a la seva amiga i no la deixen ni parlar amb ella. En fi, molts detalls que per mi són interessants.

També m'agraden els anàlisis que fa dels llibres, sobretot de Lolita perquè l'he llegit, suposo que perquè a filologia en sentia molts, i m'agradava molt tot això. Si no se'm faria feixuc, crec, perquè entra molt en detalls, com si a estones estéssim llegint una anál·lisi literària enlloc d'una novel·la.

I el que no m'agrada és que està tot una mica embolicat. Ara comença a explicar una anècdota, però abans es posa a explicar-ne una altra, i enmig parla de no sé què, i no tens la sensació que hi hagi un fil que vagi avançant, sobretot a la primera part (ja veurem la segona). I tampoc m'agrada que de vegades, sobretot quan parla de les alumnes, repeteix molt característiques d'elles que ja ha dit. Com una que es toca els cabells, doncs molts cops, quan parla d'ella, diu que es tocava els cabells. Preferiria que confiés més en la memòria del lector, i expliqués altres característiques de les noies.

Però bé, en general la veritat és que m'està agradant (però no vaig ni pel 30%, quan porti més llegit ja tornaré a comentar).
Avatar de l’usuari
nienna
:: girafa
:: girafa
Entrades: 2082
Membre des de: dt. set. 14, 2010 7:58 pm
Ubicació: Barcelona

Re: CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

EntradaAutor: nienna » dg. jul. 22, 2018 9:49 am

Vaig llegint els vostres comentaris sobre la lectura i jo m'he rellegit algunes parts que em van agradar més. És cert que no és un llibre de lectura àgil, té moltes parts de context històric i polític que de vegades és fan més lentes. A mi em va agradar molt perquè volia entendre millor la vida a Teheran i a més, com que he estudiat filologia anglesa (Jaruma tu també?), m'agrada entendre l'anàlisi que fa dels llibres.

Anna Maria, si no has pogut amb aquest però t'interessa el tema de la vida de les dones allà, et recomano Persepolis, és novela gràfica i a mi em va agradat moltíssim.

Raqueleta tens raó en la teva comparació amb El cuento de la criada. Em vaig llegir el llibre i em recordava moments d'aquest llibre, i també de Mil soles espléndidos. La serie està genial també, estic ara veient la segona temporada i m'agrada molt, tot i que em deixa feta caldo sempre que veig un episodi...

Us vaig llegint :-()-)
jaruma
:: pantera
:: pantera
Entrades: 898
Membre des de: dt. set. 18, 2012 8:28 pm

Re: CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

EntradaAutor: jaruma » dg. jul. 22, 2018 1:50 pm

nienna ha escrit:com que he estudiat filologia anglesa (Jaruma tu també?))


Sí! Jo també! :-D
Avatar de l’usuari
Raqueleta
:: dinosaure
Entrades: 8593
Membre des de: dt. juny 09, 2009 5:58 pm

Re: CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

EntradaAutor: Raqueleta » dl. jul. 23, 2018 10:28 am

ATENCIÓ SPOILERS: LLEGIDA LA SEGONA PART

Seguim igual, m'està costant però tampoc diria que no m'agrada. Però no és com aquelles altres vegades que estic desitjant seguir llegint, em passa una mica com a l'Amestita, tinc ganes d'acabar-lo ja, perquè tampoc el vull deixar, per poder llegir el que jo vulgui...
Però sí que aquesta part m'ha agradat menys que la primera, potser perquè se centra més en el passat d'ella i no parla de les trobades amb les noies. En aquesta part surten molt el Sr. Nyazi i el Sr. Bahri, l'autora-protagonista sembla que en certa manera el té apreci i que gaudeix de les converses amb ells, però a mi aquests dos se'm fan pesats i les converses que tenen em semblen totes iguals, parlant del mateix sempre.
La part del judici al llibre sí em va agradar, em va semblar un exercici molt interessant de fer a la universitat, amb independència del context polític en que se celebrés el judici.

Pel que fa al clima polític i la restricció de drets de la dona, en aquesta segona part es va veient com es va fraguant tot. M'ha semblat curiosa aquesta frase: "Pensar que las universidades podían cerrarse parecía tan remoto como que las mujeres finalmente sucumbieran a llevar el velo". I tan remot que semblava que totes dues coses van acabar passant...

I també en relació al vel -que és un tema que es parla molt en aquesta segona part- vaig marcar aquesta frase: "Dije que la cuestión no era tanto el velo como la libertad de elección. Durante tres meses, mi abuela se había negado a salir de casa al verse obligada a quitarse el velo, y yo pensaba ser igual de categórica. Poco imaginaba que pronto me concederían la libertad de elegir entre llevar el velo o ser encarcelada, azotada y hasta ejecutada si desobedecía."

Per cert, jo tampoc he llegit "El gran Gatsby" però m'ha cridat l'atenció, així que l'hauré de llegir en algun moment... tot i els spoilers ;)
Avatar de l’usuari
Raqueleta
:: dinosaure
Entrades: 8593
Membre des de: dt. juny 09, 2009 5:58 pm

Re: CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

EntradaAutor: Raqueleta » dc. jul. 25, 2018 11:39 am

https://elpais.com/cultura/2018/07/20/a ... 09488.html

Us deixo un article: hi apareix "Leer Lolita en Teherán" i parla també del gènere Bob (Book of books) i de les bibliomemòries, les llistes de llibres llegits, que és el que seria Goodreads.
Avatar de l’usuari
ametista
:: dinosaure
Entrades: 5480
Membre des de: dt. set. 30, 2008 3:06 pm

Re: CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

EntradaAutor: ametista » dv. jul. 27, 2018 2:15 pm

noies, poso el comentari de la tercera part, que se m'havia passat... el deixo tal qual el vaig escriure, amb aquella sensació de "està bé i m'interessa" però a la vegada "em costa avançar i vull acabar-lo ja" :content:

Raqueleta interessant l'article! :ok:

ATENCIÓ SPOILERS LLEGIDA LA TERCERA PART

he de dir que estic una mica decebuda.... no és que no m'agradi la lectura, em sembla molt interessant i fins i tot esgarrifosa en alguns moments.. però m'esperava una altra cosa, una continuitat de la primera part on explicava les trobades dels dijous amb les noies del seminari, on explica com viuen i com veuen el món i les novel·les que llegeixen... però no, seguim amb la història de la mestra, aquest cop afegint-hi tot el context de la guerra contra Irak (vuit anys de guerra! l'explicació dels bombardejos, buf... sobretot els nocturns, quan se'n va a llegir davant l'habitació dels nens per assegurar-se que estan bé...) i com viu el sentiment d'irrellevància per haver-se de tapar per sortir al carrer, com torna a la universitat posant-se el vel després d'un gran dilema (ja que havia dit que mai ho faria) i aquí, a les classes de la universitat, és quan van apareixent algunes de les noies que després assistiran al seminari/grup de lectura... aquesta part m'ha agradat, veure com eren les seves vides abans, què els havia passat (les estades a la presó, que executessin a alguna de les seves companyes.... quin patiment)

em té una mica despistada la figura del "mago"... és una espècie d'amic que li fa de psicòleg??

ah, m'ha semblat especialment trist quan explica que a la primera escola on va ensenyar les alumnes estudiaven tot el que ella deia literalment i així ho apuntaven a les seves notes i ho escrivien als exàmens.... tot perquè se'ls havia ensenyat que la seva opinió no importava... :ufs:

sobre el Henry James.... no he llegit res seu i m'he apuntat alguna de les obres que anomena però... no sé, de moment no em crida especialment... vosaltres l'heu llegit? què us ha semblat?
Imatge
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
Avatar de l’usuari
Raqueleta
:: dinosaure
Entrades: 8593
Membre des de: dt. juny 09, 2009 5:58 pm

Re: CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

EntradaAutor: Raqueleta » dl. ago. 06, 2018 10:57 am

ATENCIÓ SPOILERS: LLEGIDA LA TERCERA I LA QUARTA PART

Ara que ja l’he acabat confirmo el que ja havia dit: no està malament, em venia de gust llegir-lo però a la vegada no és una lectura àgil i per moments es fa massa densa i pesada. No és un llibre que rellegiria però tampoc m'ha semblat una pèrdua de temps haver-lo llegit, no sé si m'enteneu...

Segueixo dient que el que més m’ha interessat, més que tot el tema dels llibres, de la vida de les noies i de l’autora i del context polític d’Iran ha estat la situació de la dona a Iran. Per exemple, durant la guerra amb Iraq es va arribar a recomanar a les dones que anessin a dormir correctament vestides, així si durant la nit queia una bomba a casa seva i les havien de treure d’entre la runa no estarien indecentment exposades a ulls estranys. Flipa quina pressió extra sobre les dones, a part de tot el que està prohibit i que has d’anar tenint en compte, a part de la por a la guerra i a les bombes, a sobre no poder ni estar a gust a la nit al llit perquè pot ser que moris i que et vegin en pijama, o amb el cabell sense cobrir…
Viure una guerra ha de ser tan angoixant. Quan hi havia avís de bombardeig ella es quedava llegint vetllant els fills, com si estar desperta amb els seus llibres els podria protegir. I després tocava les trucades a amics i familiars, per veure si tots estaven bé: “sabíamos que nuestro alivio suponía la muerte de otras personas”.

Per altra banda, a les classes hi ha nois amb idees conservadores, d’acord amb la revolució, que jutgen la moralitat de tot el que llegeixen i les noies no s’atreveixen a opinar a classe. En certa manera, la deixen a ella sola en aquelles discussions tot i que opinen com ella, per por a parlar i a les repressàlies que pugui haver.

A elles sembla que, en certa manera, els alleuja fer conya sobre les restriccions que han de patir. Un humor terapèutic, diguéssim. Com l’anècdota de la professora de la cosina de la Nassrin, que deia a les nenes que al paradís rebrien la recompensa per cobrir-se, que allà hi hauria rius de vi i tindrien molts pretendents. O quan parlen dels contractes temporals de matrimoni, que és també una aberració, em va semblar una forma de legalitzar una violació, per exemple, ja que podia durar simplement deu minuts!

Em va semblar molt significativa la reacció de la filla, Negar, quan mor Jomeini. Enmig de totes les mostres públiques de condol, reals o fingides, la nena diu que no està mort, que les dones segueixen portant mocador. Suposo que tenien moltes esperances de que un cop morís tot aniria tornant a la normalitat, però com diu “el verdadero día de su muerte y el final de la revolución sería el día en que las mujeres no llevaran pañuelo en público”.

El llibre explica que a Iran l’edat mínima per casar-se, a principis del segle XX, va passar dels 9 als 13 anys i, posteriorment, als 18, per retrocedir després, amb la revolució, de nou als 9 anys. Els drets de les dones van arribar a ser similars als drets de les dones a Occident per després acabar a anys llum. Resulta xocant pensar que la seva mare i la seva àvia van gaudir de més drets que ella i la seva filla.
“Éramos desdichadas, comparábamos nuestra situación con nuestras propias posibilidades, con lo que podríamos haber tenido, y en cierto modo había poco consuelo en el hecho de que millones de personas fueran más infelices que nosotras. ¿Por qué iba a hacernos sentir más felices o complacidos la desgracia de los demás?”
“Vivir en la república islámica es como tener relaciones sexuales con un hombre al que aborreces.”
“El asunto del velo es que debería ser un símbolo de la fe. Y como tal, todas las mujeres deberían tener el derecho a elegir si desean llevarlo o no. Ningún Gobierno ni Estado debería decir a sus súbditos cómo deben rendir culto a Dios y, de hecho, ningún Gobierno ni Estado debería decir a sus súbditos que deben rendir culto a Dios.”

“Para ella (la seva àvia) el velo era un símbolo de fe, pero si todas las mujeres estaban obligadas a llevarlo, tanto si eran creyentes como si no, entonces se convertía en un símbolo de fuerza y un símbolo político del Estado. Muchas de mis alumnas musulmanas que llevaban el velo antes de la revolución rechazaron también esa imposición”.

Per cert, hi ha un moment que van a un concert de versions de Gypsy Kings i em va resultar molt xocant, és un context en el que no lliga gens!
Avatar de l’usuari
ametista
:: dinosaure
Entrades: 5480
Membre des de: dt. set. 30, 2008 3:06 pm

Re: CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

EntradaAutor: ametista » dl. ago. 06, 2018 7:52 pm

Raqueleta ha escrit:Ara que ja l’he acabat confirmo el que ja havia dit: no està malament, em venia de gust llegir-lo però a la vegada no és una lectura àgil i per moments es fa massa densa i pesada. No és un llibre que rellegiria però tampoc m'ha semblat una pèrdua de temps haver-lo llegit, no sé si m'enteneu...

perfectament! és el mateix que penso jo, així com l'anterior llibre del club em va costar i mel vaig acabar per tossuderia, aquest m'interessava i volia seguir llegint... només que algunes parts eres més pesades que altres.

ATENCIÓ SPOILERS: LLEGIDA LA QUARTA PART, JANE AUSTEN

aquesta última part ja em va agradar més i no només perquè m'agradi la Jane Austen i pillés més el que anava dient sobre les seves obres sinó perquè tornava a aparèixer el grup de lectura dels dijous, com al principi del llibre... que ja entenc que l'autora volgués crear una estructura narrativa que primer et situés en el temps i els personatges (primera part) i després t'expliqués com han arribat fins allí (segona i tercera part) per llavors poder llegir la quarta part sabent ja tot el que saps.... però pensava que el fil narratiu seria sempre el grup de lectura... que el llibre m'ha agradat, eh? però suposo que és com en tot, quan tens certes expectatives no sempre et satisfà la realitat, i m'esperava una altra cosa, simplement...

evidentment m'impacten, em sorprenen i m'indignen totes les situacions que ningunegen a les dones, que pretenen fer-les invisibles o reprimir el que són... i quan acaba la guerra, que la situació no canvia, simplement ja no hi ha bombardejos.... (quan agafen escriptors, artistes, etc i els fan desaparèixer.... buf!)

al final l'autora ja no pot més i decideix marxar del país, algunes noies s'ho prenen malament, se senten abandonades... d'altres també decideixen marxar i ho entenc, viure amb aquest estrès, aquesta repressió constant.... però llavors la Mashid diu "si todo el mundo se va ¿quién ayudará a levantar este país?" ...i clar, també té raó....

em sembla curiosa la part que parla sobre la Charlotte Brontë, dient que no li agradava la Jane Austen.. piques entre autores??? :content: la Charlotte Brontë critica a la Jane Austen dient que li falta passió i l'Azar Nafisi no hi està d'acord, diu que justament a les obres d'Austen n'hi ha molta de passió, que si de cas el que hi falta és romanticisme.... i és veritat que hem comentat més d'un cop aquí al club de lectura quan hem llegit a la Jane Austen que quan finalment les parelles s'ajunten els llibres s'acaben pim pam i se salta tota la part romàntica de la història que s'espera en aquell moment, fins i tot a vegades el primer petó.... oi?

m'agrada l'epíleg, quan l'autora explica què han fet cadascuna de les noies amb els anys, amb algunes hi té més contacte que amb d'altres però m'agrada que sàpiga de totes elles... que la majoria acaben marxant d'Iran també, menys la Mashid que acaba publicant llibres així que se'n surt amb la seva part d'intentar aixecar el país.. l'única que em provoca una mica de tristesa és la Manna, que es queda amb el seu marit (que fa de profe) i sembla conformista, resignada amb la vida (quan havia fet comentaris que allí es podririen... segurament ella també hauria volgut marxar)
Imatge
CLUB DE LECTURA DEL SOCPETIT
T'hi apuntes?
jaruma
:: pantera
:: pantera
Entrades: 898
Membre des de: dt. set. 18, 2012 8:28 pm

Re: CL juliol'18 - Leer "Lolita" en Teherán (Azar Nafisi)

EntradaAutor: jaruma » dt. ago. 07, 2018 6:39 am

Ostres, doncs em temo que finalment jo també el deixaré sense acabar :-:)

La primera part em va agradar força, però la segona està podent amb mi. Em sembla molt interessant saber la història del país, com va establir-se el terror, però està explicat de manera força densa, i a les nits (que és l'únic moment que m'hi poso) em fa molta mandra. Així que crec que en llegiré un altre, no sigui que perdi altre cop l'hàbit lector... :gat:

Torna a “Club de Lectura”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 0 visitants

Membre de l'AMIC Control OJD Nielsen Hosting i Dominis.cat a CAT1.NET

Actualitat ::