PANERA DELS TRESORS I JOC HEURÍSTIC

Més qüestions.
Avatar de l’usuari
angaleta
:: gosset
:: gosset
Entrades: 498
Membre des de: ds. gen. 26, 2008 6:07 pm

PANERA DELS TRESORS I JOC HEURÍSTIC

EntradaAutor: angaleta » dc. abr. 02, 2008 12:03 am

VULL ACLARIR ABANS DE TOT QUE EL TEXT EN SI NO ÉS MEU, ÉS UN "MATXEMBRAT" ELABORAT A PARTIR DE TEXTOS PRESENTS EN LLIBRES I A TRAVÉS DE LA XARXA, AMB DIFERENTS APORTACIONS FETES PER MI MATEIXA. QUE ELS SEUS LEGÍTIMS AUTORS EM PERDONIN: TOT SIGUI PER LA CAUSA!

La panera dels tresors: Joguines fortuïtes, la màgia dels objectes.
Des que l’infant neix i possiblement abans, des del ventre de la mare, té una necessitat imperiosa d’aprendre, nodrir-se de l’exterior, explorar, manipular, conèixer, créixer i madurar. Nosaltres, els adults, hauríem d’estar atents a les necessitats dels infants, hauríem d’acompanyar-los en el seus aprenentatges, hauríem d’estar atents tant a allò que fan, com a la manera com ho fan i al motiu per què ho fan, proporcionant elements, materials i espais que ajudin l’infant a créixer en un entorn potencialment ric en estímuls.
Les joguines que ens trobem al mercat solen ser de plàstic i la majoria d’elles tenen una finalitat molt concreta: prems un botó i apareix un pallasso, estires una corda i sona una dolça melodia... Els infants, però, aviat aprenen a utilitzar la joguina, i a vegades se’n cansen de seguida. Per tant, nosaltres hem de proporcionar altres materials que els facin pensar més enllà, materials que els obliguin a experimentar, descobrir, plantejar-se hipòtesis, buscar solucions, manipular, observar, construir i destruir...
La panera dels tresors és un cistell de vímet on posem objectes de la vida quotidiana escollits amb molta cura perquè l’infant els toqui, percebi el seu pes, la seva temperatura, les olors... estimula el pensament i la coordinació ull-mà-boca... és una activitat de concentració, exploració i atenció... es tracta de redescobrir el joc que al llarg de generacions han practicat els infants dins de casa seva. Per tant, hi podem posar objectes que no siguin perillosos, que no es trenquin amb facilitat i que l’infant no es pugui empassar.
És una activitat dirigida a infants d'entre 6 i 12-15 mesos, infants que s'aguanten asseguts sols no-caminants però que poden moure's per a agafar els objectes que els cridin l'atenció. A partir del moment que l'infant camina ja és moment d'iniciar-se en el joc heurístic.
La panera ideal és rodona, d'uns 35cm de diàmetre i uns 8 d'alçada i sense nanses. L'assortiment idoni són 60 objectes. Els objectes han de ser nets (l'infant se'ls durà a la boca ja que és la primera via de coneixement i exploració). Cal tenir cura de presentar la panera d'una manera atractiva, amb els objectes ben distribuïts. Alguns d’aquests materials poden ser:

• Objectes de la natura: pinyes petites, pedres, closques de coco, carbasses seques, castanyes grans, pomes grans, pedra tosca, trossos grans de suro, pinyols grossos de fruita (préssec, alvocat...), nous grosses, esponja natural, llimona, poma, magrana, cargols de mar i petxines, escorça d'arbre, taps de suro

• Objectes de materials naturals: pilotes de llana, cistells petits, flauta de canya, alfombreta de ràfia, raspall d'ungles de fusta, brotxa de maquillatge, sacs d’olor, brotxa d’afaitar, pedra “pómez”...

• Objectes de fusta: capses petites, timbalet, sonalls, castanyoles, xiulet de bambú, botons de colors enfilats, cubs-daus-cilindres, anelles de cortina, mà de morter, pinça d'estendre, cullerots, cullera de mel, ou de sargir, argolla de tovalló,raspalls, plats, culleres...

• Objectes metàl•lics: culleres, batedor d'ous, flamera, trompeta de joguina, motlles de pastisseria, embuts, harmònica petita, xiulet, joc de picarols, triangle, colador de te, trossos de cadena, pot d'infusions, campanetes, joc de claus, caixes petites...

• Objectes de pell, roba, goma, paper, cartró, vidre, plàstic...: Moneder de pell, pilotes, tubs de goma, nina de drap, pilota de tennis, pilota de golf, pilota de plàstic dur i de goma, funda d'ulleres, un tap de banyera amb cadena, anelles de cafetera, cremallera, llibreta petita d'espiral, capses de cartró, paper de vidre, paper de cel·lofana, cons i tubs de cartró, bobina de fil, morter, ampolletes de perfum, prismes de vidre, mirallet, collaret de boles, pots de cosmètica, llimes d'ungles, cintes de ras...

Podeu afegir-hi qualsevol altre objecte que no sigui una joguina i no resulti perillós per a l'infant, procureu que hi hagi compensació i varietat (ni massa objectes de fusta ni massa de metall, etc.).
El propòsit d’aquesta col•lecció d’objectes és despertar al màxim els sentits:
• Tacte: forma, textura, pes i temperatura a través del descobriment de la mà
• Olor: varietat d’olors
• Gust: cal vetllar per a que hi hagi una varietat de fruites
• Oïda: el so, la percussió, la fricció, el cruixit i l’absència de so o silenci
• Vista: color, dimensió, forma, lluminositat, brillantor
La durada de l’activitat és variable, però sol estar entre els quinze i els vint-i-cinc minuts. El cistell es col•loca a terra, a l’abast de l’infant, per tenir la possibilitat d’observar el seu joc. L’adult hauria de crear un ambient de calma i serenor, restar atent al joc de l’infant observant-lo sense intervenir però mostrant-se sempre disponible, observant els interessos i motivacions de l’infant, i anar renovant el material que es malmeti, substituint el material que no desperti l’interès de l’infant i rentant els objectes sempre que es consideri necessari. L'adult no intervé en l'activitat, qui la porta a terme és l'infant, l'adult és present com a punt de referència però no com a participant. Observeu a l'infant: què li agrada, què no li agrada, quins descobriments fa...

Espero que gaudiu d’aquesta meravellosa i sorprenent activitat

Més informació:
- El joc de la descoberta. Tere Majem i Pepa Òdena. Col·lecció Temes d'in-fàn-ci-a núm. 22, Associació de Mestres Rosa Sensat.
- Educar l'infant a l'escola bressol. Elinor Goldschmied. Col·lecció Temes d'in-fàn-ci-a núm. 31, Associació de Mestres Rosa Sensat.
- http://www.xtec.es/~ccols/panera/panera.htm
angaleta l’ha editat per darrera vegada el dia: dj. abr. 03, 2008 11:02 am, en total s’ha editat 2 vegades.
Avatar de l’usuari
angaleta
:: gosset
:: gosset
Entrades: 498
Membre des de: ds. gen. 26, 2008 6:07 pm

EntradaAutor: angaleta » dc. abr. 02, 2008 12:09 am

:-)(-:
angaleta l’ha editat per darrera vegada el dia: dj. nov. 03, 2011 2:40 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
lereika76
:: zebra
:: zebra
Entrades: 1434
Membre des de: dl. feb. 18, 2008 9:03 am

EntradaAutor: lereika76 » dc. abr. 02, 2008 8:51 am

Hola Angaleta!!! ets mestre d'escola bressol? jo ho he sigut durant uns quants anys. Ara stic a la pública fent parvulari. Quins records de la panera dels tressors i el joc heurístic. Està molt ben pensat aquest post, pot ajudar a molts pares. Jo ja m'he fet amb el material de la panera, de fet abans de néixer ja recopilava cosetes. Ara la tinc ben plena i esperant que el meu petit es faci més grandet, pugui seure amb recolçament d'un coixí a l'esquena i tingui interés per explorar els objectes.
Imatge
Imatge

Imatge

Imatge
Avatar de l’usuari
txellchen
:: dofí
:: dofí
Entrades: 3903
Membre des de: dt. nov. 06, 2007 7:02 pm
Ubicació: Sant Feliu de Llobregat

EntradaAutor: txellchen » dc. abr. 02, 2008 9:27 am

Ostres, si noies, les que tingueu experiència amb nanos petits segur que ens podeu ajudar moltíííííííííííííííííííííííííssim!!! Jo, lo de la panera dels tresors ho conexia per una xerrada on vaig assistir amb una mestra d'escola bressol, però segur que ens podeu donar més idees per estimular als nostres peques. Nosaltres no portarem al Marçal a la LLar d'infants fins al setembre, o sigui, fins que tingui 9 mesos, i m'agradaria sapiguer jocs per poder jugar amb ell a casa.
Imatge

Imatge
Avatar de l’usuari
lereika76
:: zebra
:: zebra
Entrades: 1434
Membre des de: dl. feb. 18, 2008 9:03 am

EntradaAutor: lereika76 » dc. abr. 02, 2008 10:17 am

txellchen, els nostres petits encara son massa petits, però no està malament que facis un cop d'ull als llibres k recomana angaleta. T'ajudaran força. T'obren un món diferent, ja que acostumem a pensar que de tan petits no fan gaires coses.
Imatge
Imatge

Imatge

Imatge
Vi
Visitant

EntradaAutor: Visitant » dc. abr. 02, 2008 10:57 am

Em sembla recordar que aquest tema ja estava en un altre post bastant antic..., però està molt bé refrescar-lo.

Merci angaleta!
Avatar de l’usuari
Pepeta
:: dragona
:: dragona
Entrades: 4109
Membre des de: dl. feb. 26, 2007 3:15 pm

EntradaAutor: Pepeta » dc. abr. 02, 2008 11:26 am

Que xulo !!
15.06.2008
Imatge

27.01.2012
Imatge
Avatar de l’usuari
carbassona
:: girafa
:: girafa
Entrades: 2809
Membre des de: ds. des. 15, 2007 7:12 pm

EntradaAutor: carbassona » dc. abr. 02, 2008 12:03 pm

Moltes gràcies nineta!!!!!!!!!!!!!!!!
Aquesta setmana potser no ho faré perquè tinc els preparatius del casament del meu cunyat i estic una mica liada però la següent segur que ho provaré a veure què li sembla a la meva patufeta.
Ja us diré com ha anat.
Imatge
ImatgeImatgeImatgeImatgeImatge
Imatge
Noieta
:: papallona
:: papallona
Entrades: 106
Membre des de: dt. nov. 13, 2007 2:26 pm

EntradaAutor: Noieta » dc. abr. 02, 2008 1:07 pm

Ostres noies,

Hem sembla genial aquesta info que ens doneu a les profanes del tema, prenc nota!!!!!

Gràcies
<a><img src="http://bf.lilypie.com/7uSxp1.png" alt="Lilypie Amamantar Ticker" border="0"></a>

<a><img src="http://bd.lilypie.com/1Cbhp2.png" alt="Lilypie Embarazada Ticker" border="0"></a>
Avatar de l’usuari
ONDIBRA
:: conillet
:: conillet
Entrades: 397
Membre des de: dt. feb. 19, 2008 2:48 pm
Ubicació: Bages

EntradaAutor: ONDIBRA » dc. abr. 02, 2008 1:22 pm

Gr`cies per aquest post, l'Ona ja fa temps que juga amb la panera dels tresors però li he de tornar a fer perquè al final ha esdevingut la panera de les porqueries (hi ha de tot). Com que quan li vaig fer era molt petita el seu pare li va passar censura perquè tenia por que es fes mal amb varies coses.
però ara que tindré l'informació a mà li faré com déu mana. Gràcies.
Imatge

Imatge

Imatge

ImatgeImatgeImatgeImatgeImatgeImatgeImatgeImatgeImatgeImatgeImatgeImatgeImatge

Imatge
Avatar de l’usuari
Ilítia
:: girafa
:: girafa
Entrades: 2187
Membre des de: ds. març 10, 2007 9:11 am
Ubicació: Sabadell

EntradaAutor: Ilítia » dc. abr. 02, 2008 2:15 pm

Gràcies Angaleta per la informació.

Ahir ja vaig anar a comprar el cistell i a veure si aquesta tarda em poso amb els objectes. Ja us explicaré que tal.
Avatar de l’usuari
lolavi
:: papallona
:: papallona
Entrades: 131
Membre des de: dt. nov. 20, 2007 2:00 pm

EntradaAutor: lolavi » dc. abr. 02, 2008 11:16 pm

Mil gràcies angaleta mai havia sentit això de la panera, m'he passat tot el dia buscant objectes, però aquesta llista que has posat ajuda molt. Demà compraré la panera...
maitoya
:: puça
:: puça
Entrades: 27
Membre des de: dv. feb. 15, 2008 9:11 am

EntradaAutor: maitoya » dj. abr. 03, 2008 10:55 am

Nosaltres també fem la panera!! Bé, jo la estic preparant gairebe des que l'Eloi tenia 2 mesos.. el més divertit és anar buscant objectes per ficar a la panera... jo sempre tinc en compte que es puguin rentar i mel's fico abans jo pels llavis, on la pell es mes fina, per veure si te alguna arista o punxa o algo... perque no es faci mal...una cosa que li agrada molt també i crec que no está a la llista es cintes de ras, que vaig comprar a la merceria, de colors vius, vaig cosir 5 o 6 per una punta, totes plegades...i si està molta estona amb les cintes... xupant-les...tocant...
Imatge
Avatar de l’usuari
angaleta
:: gosset
:: gosset
Entrades: 498
Membre des de: ds. gen. 26, 2008 6:07 pm

EntradaAutor: angaleta » dj. abr. 03, 2008 11:01 am

maitoya ha escrit:Nosaltres també fem la panera!! Bé, jo la estic preparant gairebe des que l'Eloi tenia 2 mesos.. el més divertit és anar buscant objectes per ficar a la panera... jo sempre tinc en compte que es puguin rentar i mel's fico abans jo pels llavis, on la pell es mes fina, per veure si te alguna arista o punxa o algo... perque no es faci mal...una cosa que li agrada molt també i crec que no está a la llista es cintes de ras, que vaig comprar a la merceria, de colors vius, vaig cosir 5 o 6 per una punta, totes plegades...i si està molta estona amb les cintes... xupant-les...tocant...


Ok, maitoya! Ho afegeixo!
Liula
:: zebra
:: zebra
Entrades: 1577
Membre des de: dv. gen. 19, 2007 10:35 am

EntradaAutor: Liula » dj. abr. 03, 2008 7:14 pm

Ostres, no puc entrar gaire però la Colometa m'ha parlat d'aquest post, quina idea més bona, m'ha agradat molt.

Gràcies angaleta!! :girafa:
:-)(-:

Hem alletat 19 mesos!
Avatar de l’usuari
carbassona
:: girafa
:: girafa
Entrades: 2809
Membre des de: ds. des. 15, 2007 7:12 pm

EntradaAutor: carbassona » dj. abr. 03, 2008 7:42 pm

Ahir ho vaig provar amb la Júlia, amb quatre coses que vaig trobar per casa, més que res per veure quina reacció té, i la veritat és que m'ha agradat de la manera que s'ha posat a remenar a dins de la panera.
La setmana vinent li prepararé a consciència i si puc us posaré una foto.
Moltes gràcies, és una idea genial.
Imatge
ImatgeImatgeImatgeImatgeImatge
Imatge
Avatar de l’usuari
mariah
:: gosset
:: gosset
Entrades: 463
Membre des de: dc. març 15, 2006 5:18 pm
Ubicació: Barcelona

Re: PANERA DELS TRESORS I JOC HEURÍSTIC

EntradaAutor: mariah » dv. gen. 23, 2009 11:59 am

Hola noietes :--/)

Pujo aquest fil perque trobo que és molt interesant. Ahir vam anar a una activitat que feien a la biblioteca del barri i hi havia un parell de paneres i l'Oriol li va encantar això de descobrir coses noves.
Jo ja n'havia sentit a parlar d'aquest joc però em feia una mica de por segons quins objectes i ahir vaig poder comprovar que no n'hi ha per tant. L'Oriol es va posar a la boca una nou que li cabia sencera però que no es podia empassar i no vam tenir cap problema. També hi havia una brotxa de fusta amb el mànec acabat en punta i ell ja va anar prou en compte de no fer-se mal, això sí, no va poder evitar un parell d'arcades al ficar-se fins al fons els pels del pinzell!

Us ho recomano de totes totes.

Petonets!
Imatge
Avatar de l’usuari
roseta1977
:: rateta
:: rateta
Entrades: 188
Membre des de: dg. juny 21, 2009 11:21 am
Ubicació: Barcelona

Re: PANERA DELS TRESORS I JOC HEURÍSTIC

EntradaAutor: roseta1977 » dv. nov. 27, 2009 1:09 pm

Avui he comprat la panera! nomès fa falta omplir-la.
Avatar de l’usuari
Loiros
:: rateta
:: rateta
Entrades: 164
Membre des de: dt. set. 15, 2009 10:16 am

Re: PANERA DELS TRESORS I JOC HEURÍSTIC

EntradaAutor: Loiros » dv. nov. 27, 2009 2:28 pm

ho trobo molt bé, aquest cap de setmana posarem fil a l'agulla, :content: :content:
<a href="http://www.baby-gaga.com/"><img src="http://tickers.baby-gaga.com/t/eleeleard20090625_1_My+child+is.png" alt="baby" border="0" /></a>
Avatar de l’usuari
Piruet
:: lleona
:: lleona
Entrades: 935
Membre des de: dl. set. 17, 2007 1:25 pm
Ubicació: Bigues (Vallès Oriental)

Re: PANERA DELS TRESORS I JOC HEURÍSTIC

EntradaAutor: Piruet » ds. nov. 28, 2009 10:21 pm

Jo deu fer uns 10 dies que li he fet al Roc. Li encanta !!! :ok: :ok: :ok:

Quan pugui us poso una foto !!!

Petonets !!!
Imatge

Imatge

Imatge

Torna a “Altres temes”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 2 visitants

Membre de l'AMIC Control OJD Nielsen Hosting i Dominis.cat a CAT1.NET

Actualitat ::