Divisió d'opinions entre la comunitat educativa respecte a la regulació dels mòbils

Tota l'actualitat a Socpetit i tots els vostres comentaris.
Avatar de l’usuari
Toni
:: dinosaure
Entrades: 6087
Membre des de: dc. abr. 23, 2003 12:23 pm
Ubicació: Bcn
Contacta:

Divisió d'opinions entre la comunitat educativa respecte a la regulació dels mòbils

EntradaAutor: Toni » dj. feb. 08, 2024 3:51 pm

Alerten que la normativa no és homogènia i la seva aplicació pot generar diferències entre centres educatius

Associacions de famílies i sindicats educatius han reaccionat de manera diversa a la regulació dels telèfons mòbils en els centres educatius de primària i secundària anunciada pel Departament d'Educació. Les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (aFFaC) i la plataforma Adolescència Lliure de Mòbils han criticat que la regulació no es faci per decret i que cada centre l'hagi d'adaptar a secundària. Temen que això generi diferències entre els centres i reclamen que la prohibició s'apliqui també a l'ESO. Per altra banda, la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya (Fapel) celebra la prohibició dels mòbils a primària, però defensa l'autonomia de cada centre educatiu. El sindicat Ustec-STEs es mostra satisfet amb la regulació i veu positivament que a secundària no s'hagi prohibit del tot l'ús del mòbil.

L'aFFaC i les famílies impulsores del debat sobre l'ús del telèfon mòbil als centres educatius han criticat a través d'un comunicat que la regulació es basi en recomanacions que cada centre haurà d'adaptar. No estan d'acord en el fet que es permeti utilitzar el mòbil amb finalitats lectives a secundària i critiquen que aquesta mesura "no ajuda al canvi de consciència en la normalització" que s'ha fet de l'ús d'aquests aparells en etapes preadolescents. Alerten que la regulació deixa desemparades les famílies que volen ajornar la compra de mòbils fins als 16 anys i reclamen que si per assolir les competències digitals cal l'ús d'un dispositiu, "aquest hauria de ser proveït per l'institut i no donar per fet mai que l'adolescent disposa d'un de propi", han dit.

La plataforma Adolescència Lliure de Mòbils ha reclamat que la restricció total proposada per a les etapes d'infantil i de primària s'estengui també a l'etapa de l'educació secundària. "La normativa recomanada en regula l'ús, però no l'accés. Actualment, creiem que els riscos són molts més que els avantatges", indica l'entitat en un comunicat difós a les xarxes socials.

El Sindicat de Professors de Secundària, per la seva banda, considera que el document d'Educació "no té concreció" i creu que la normativa a l'ESO no és homogènia. Alerten que aquest fet podria generar diferències entre els centres "depenent de l'ús que uns permetin o no del mòbil", indiquen.

La Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya (Fapel) ha celebrat la prohibició dels mòbils a primària i valora positivament que el departament reconegui el paper de les famílies com a model "pel que fa al bon ús d'aquests dispositius mòbils", han comunicat. En aquest sentit, subratlla que són "les responsables primeres i principals" de l'educació dels fills i recau en elles la decisió de gestionar els aparells. Valoren també l'autonomia de centre en quant les instruccions refereixen, i demana que el departament tingui també en compte aquesta autonomia en altres àmbits com, per exemple, l'organització escolar.

El sindicat Ustec-STEs ha celebrat també la regulació dels mòbils d'Educació i ha vist bé que a secundària no s'hagi prohibit del tot, perquè en aquesta etapa educativa els telèfons "de vegades poden ser útils". Segons ha explicat la portaveu d'Ustec-STES, Iolanda Segura, la regulació a secundària obre la porta a "educar en la utilització del mòbil per a finalitats pràctiques més enllà de l'oci", sempre, ha subratllat, "dins d'un marc pedagògic", ha dit. També ha considerat positiu que s'hagi deixat un marge de maniobra als centres per aplicar la regulació amb més o menys laxitud. Tot i això, el sindicat ha indicat que no està d'acord amb l'autonomia de centre "tal com s'aplica" des del Departament d'Educació, però ha destacat que "un marge hi ha de ser", perquè les realitats dels centres són "molt diferents". Finalment, la líder sindical ha demanat al departament que un cop s'hagi posat en marxa la mesura, prevista per al curs vinent, pugui ser analitzada i se'n publiquin els resultats "de manera transparent".

AMIC | social.cat

Imatge

Torna a “Actualitat a Socpetit”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 1 visitant

Membre de l'AMIC Control OJD Nielsen Hosting i Dominis.cat a CAT1.NET

Actualitat ::