La davallada en el consum de làctics provoca un dèficit de iode

Tota l'actualitat a Socpetit i tots els vostres comentaris.
Avatar de l’usuari
Toni
:: dinosaure
Entrades: 6166
Membre des de: dc. abr. 23, 2003 12:23 pm
Ubicació: Bcn
Contacta:

La davallada en el consum de làctics provoca un dèficit de iode

EntradaAutor: Toni » dl. jul. 01, 2024 11:52 am

La ingesta insuficient d'aquest element augmenta els riscos per a la salut, sobretot de les embarassades

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat que la davallada en el consum de productes làctics està provocant un dèficit de iode entre els europeus. A parer de l'organització, la popularitat i la disponibilitat creixents d'alternatives vegetals a fonts essencials de iode com la llet, els làctics i el peix està contribuint a una ingesta insuficient d'aquest element "persistent i incrementada", d'acord amb un estudi de l'OMS i de la Xarxa Global del Iode (IGN per les sigles en anglès). Aquest fet, afegeix l'entitat, incrementa els riscos per a la salut de la població, especialment per a les dones durant l'embaràs, que tenen necessitats més altes d'aquest oligoelement.

Segons subratlla l'OMS, la ingesta de iode és especialment important per al desenvolupament del cervell del fetus abans i durant l'embaràs. "El canvi cap a alternatives vegetals als làctics, particularment entre les dones, que ja afronten riscos més alts de deficiències de iode i malalties de les tiroides que els homes, és preocupant especialment en països que tenen la llet com a font de iode, atès que moltes alternatives als làctics no en contenen", ha afirmat Hans Henri P. Kluge, director regional per a Europa de l'OMS.

La sal iodada continua essent l'estratègia principal per assegurar la ingesta de iode adequada a la regió, però això, subratlla l'OMS, també està afectat pels canvis en la dieta i en l'estil de vida. Els aliments produïts o cuinats fora de casa, com el pa, la carn processada o els menjars preparats són ara les fonts principals de la ingesta de sal a la dieta occidental, fins a entre un 70% i un 80% del total. Però segons l'OMS, enquestes recents assenyalen que només el 9% de la sal que s'utilitza als productes alimentaris processats a Alemanya és iodada, percentatge que puja al 34% a Suïssa.

Tenint en compte aquest escenari, des de l'OMS es demana als països "estratègies més flexibles" per protegir la població de la deficiència en la ingesta de iode, "incloses polítiques per a l'ús de sals iodades en els aliments processats i la integració de mesures per a la reducció de sal i la iodització de la sal", en paraules de Gauden Galea, assessor estratègic de l'OMS per al director regiona.


ACN Barcelona

Imatge

Torna a “Actualitat a Socpetit”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 4 visitants

Membre de l'AMIC Control OJD Nielsen Hosting i Dominis.cat a CAT1.NET

Actualitat ::