Què són les “llars niu” i com funcionen?

Tota l'actualitat a Socpetit i tots els vostres comentaris.
Avatar de l’usuari
Toni
:: dinosaure
Entrades: 6321
Membre des de: dc. abr. 23, 2003 12:23 pm
Ubicació: Bcn
Contacta:

Què són les “llars niu” i com funcionen?

EntradaAutor: Toni » dl. oct. 28, 2024 3:40 pm

Les “llars niu” són una solució d’acollida temporal per a infants i adolescents que es troben en situació de desemparament o en risc social, especialment aquells que són retirats de les seves famílies per ordre judicial a causa de situacions greus de maltractament, negligència o altres situacions que poden afectar la seva seguretat i benestar. Aquestes llars tenen com a objectiu proporcionar un entorn segur, acollidor i de protecció mentre es treballa per trobar una solució definitiva per als infants, ja sigui el retorn a la seva família d’origen o la seva inserció en una família d’acollida o adopció.

Les “llars niu” estan dissenyades per acollir un nombre reduït d’infants, normalment entre 4 i 6, per assegurar que puguin rebre una atenció personalitzada i de qualitat. Aquestes llars són gestionades per professionals del camp de l’educació, la psicologia i el treball social, que es dediquen a cobrir les necessitats emocionals, educatives i de salut dels infants que hi viuen. Els professionals de les llars niu treballen estretament amb altres agents implicats en la protecció de menors, com els serveis socials, jutjats i equips de suport a les famílies.

A continuació, expliquem els punts clau sobre com funcionen aquestes llars:

1. Acollida temporal
Les llars niu no estan pensades per ser una solució permanent. El seu objectiu és proporcionar una estada temporal als infants mentre es defineix el seu futur. Aquest període pot variar segons la situació de cada infant, però en general es pretén que sigui el més breu possible per evitar situacions d’inestabilitat emocional a llarg termini.

2. Ambient familiar
Una de les característiques més importants de les llars niu és que ofereixen un entorn semblant a una família, diferent de les institucions grans o centres residencials. Els infants conviuen en un ambient acollidor, on es treballa per oferir estabilitat emocional i rutines estructurades. Els educadors i professionals que hi treballen fan de referents adults, ajudant els infants a reconstruir la seva confiança en els adults i a superar possibles traumes.

3. Suport integral
Els infants que viuen en una llar niu reben suport integral en diferents àrees:

Salut física i mental: Se’ls garanteix atenció mèdica i suport psicològic per tractar les conseqüències emocionals de les situacions viscudes.
Educació: Es promou la continuïtat en els seus estudis, en escoles ordinàries o en centres educatius especialitzats, per assegurar el seu desenvolupament acadèmic.
Desenvolupament social: Les llars niu, també treballen per fomentar el desenvolupament social dels infants, ajudant-los a establir relacions saludables amb els altres nens i amb adults.

4. Col·laboració amb les famílies
En molts casos, l’objectiu és que els infants puguin retornar amb la seva família biològica, sempre que aquesta superi les dificultats que van originar la separació. Els equips de les llars niu col·laboren amb els serveis socials per treballar amb les famílies en processos de millora, oferint suport i seguiment per facilitar la reintegració familiar.

5. Transició cap a una solució definitiva
Si el retorn a la família d’origen no és possible, els serveis socials treballen per trobar altres opcions, com l’acolliment familiar o l’adopció. Les llars, niu tenen un paper clau durant aquest procés de transició, ja que ajuden els infants a preparar-se emocionalment per aquests canvis i, al mateix temps, mantenen un seguiment acurat del seu benestar.

Les llars niu són una peça fonamental en el sistema de protecció d’infants, perquè proporcionen un recurs immediat per a situacions d’emergència i asseguren que els menors en risc no quedin desatesos. A diferència de les institucions més grans, ofereixen un model d’acollida més personalitzat i familiar, que s’adapta millor a les necessitats emocionals i de desenvolupament dels infants.

Eva Remolina | AMIC

Imatge

Torna a “Actualitat a Socpetit”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 1 visitant

Membre de l'AMIC Control OJD Nielsen Hosting i Dominis.cat a CAT1.NET

Actualitat ::